Stárek: ODS trpí vážnou nemocí, proto již není hybnou silou pravice

24. 8. 2013

Díky oficiálně distribuovaným monitoringům tisku, které jako zastupitelé MČ Praha 11 dostáváme, čteme také články zdejších představitelů ODS, pánů Janečka, Mlejnského, Volfa a Gabriela, glosujících současnou politickou situaci. Tento náš text míří zejména na příspěvek pana Gabriela J. (ODS) uveřejněný na PL pod názvem: Je ODS hybnou silou?

http://www.parlamentnilisty.cz/profily/Jan-Gabriel-15858/clanek/Je-ODS-hybnou-silou-16798

Pověřený předseda Oblastního sdružení ODS na Praze 11 se snaží polemizovat s názorem Karla Schwarzenbergra, že ODS již není hybnou silou české politiky. V zásadě však nepřináší podstatné argumenty na podporu svého tvrzení, že ODS je stále významnou hybnou silou. Omezuje se jen na otřepané fráze typu:“ Malý stát, nízké daně, odpovědnost každého jedince, adresná sociální politika.“, které navíc vůbec nekorespondují s chováním ODS na Praze 11. Z takto dnes již prokázaného diametrálního rozporu mezi publikovanými slovy a skutky tj. počínáním např. v zastupitelstvu MČ Praha 11 při nakládání se spravovanými financemi a majetkem městské části, dále v ZHMP i uvnitř vlastní ODS vyplývá, že problémy této strany přicházejí spíše ze základních struktur strany a jsou dlouhodobě neřešené. Autoři zmíněných článků ve svých textech prokazují základní nepochopení, že hlavní příčinou problémů ODS jsou oni sami.

Náš osobní pohled veřejně aktivních lidí, a pevně věříme, že v něm nejsme osamoceni, na významnou část ODS je takový, že v důsledku vážné nemoci, která ji již delší dobu souží, již opravdu není tou vážnou hybnou silou české politiky. Určitě ne ve smyslu síly, tak jak by si ji představovali čeští pravicoví voliči. Pracovně tuto nemoc ODS nazýváme rakovinou a to zejména s ohledem na její vážnost a prakticky minimální možnosti k léčbě. Konkrétně Oblastní sdružení na Praze 11 je dle našeho názoru oblastí, která nutně potřebuje rychlou diagnózu a léčbu.

Rakovinou ve smyslu nemoci, kterou trpí minimálně část ODS, máme na mysli skutečnost, že část struktur ODS, zde je třeba poznamenat, že tato problematika se bezpochyby týká i struktur ČSSD, v minulosti utrpěla celou řadu útoků ve formě tzv. velrybaření, tedy masových náborů nových členů do místních sdružení za účelem ovládnutí příslušné místní buňky ODS a zároveň s cílem si tímto jednáním vylepšit postavení na regionální či krajské úrovni. Tyto velrybářské praktiky byly v mnoha případech do značné míry úspěšné a pro významnou část ODS mají dodnes alespoň dle našeho názoru fatální důsledky. Z poslední doby například zrada dvou poslanců. Kdo je ve valné většině případů organizoval, není předmětem tohoto článku, ale média jim dali pojmenování tzv.kmotři. Není třeba příliš polemizovat nad tím, jaké zájmy prosazovaly či prosazují tak to infikované místní buňky. Výše uvedené lze bohužel mít za prokázanou skutečnost, neboť ji již potvrdila celá řada čelních představitelů samotné ODS. Mementem budiž nejznámější tandemy DALÍK+Topolánek a JANOUŠEK+Bém či Mlejnský. Kdo byl/je skutečným hybatelem a kdo loutkou?!?

Léčba této nemoci je však krajně obtížná, neboť pokud jednou dojde k úspěšnému napadení místní organizace, je téměř vyloučeno, aby došlo k jejímu uzdravení neinvazivní cestou. Logicky si noví páni situaci ohlídají a další masové nabírání nových členů nepřipustí. Důsledky velrybářských praktik znají a rybník si sami nevypustí. Jedinou možností je tak radikální řešení v podobě rozpuštění místních či oblastních sdružení a jejich následné znovuvybudování od základů, s tím by měla jít ruku v ruce i úprava stanov, která by tzv. velrybaření  v této straně umožnila razantně potírat. Pouhé odstranění, tedy vyloučení jednoho, i když velmi exponovaného, člena jako v případě pana Hrdličky, nestačí k ozdravění, není-li s ním odejita celá síť jím vytvořená a ovládaná (řízená), tj. v našem případě i výše zmínění čelní představitelé ODS na Praze 11.

Závěrem lze konstatovat, že ODS opravdu již není hybnou silou české politiky, ale spíše připomíná ekonomicko-zájmovou organizaci, která již nehájí vlastní programové priority strany, ale pouze dílčí zájmy regionálních kmotrů. ODS je dle našeho názoru dnes již jen svým stínem z minulosti či spíše zneužitou nebo lépe řečeno uloupenou obchodní značkou, která díky výše uvedené nemoci stále více upadá, a proto je také ODS dnes již značnou částí veřejnosti vnímána jako v zásadě nedůvěryhodná strana.

Jan Stárek

předseda klubu zastupitelů  TOP09 na Praze 11

 

Ing. Stanislav Urbánek, CSc. 

předseda Regionální organizace TOP09 na Praze 11                                     

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme