Smrtelné rány pro kulturu na Praze 11

18. 8. 2014

Pamatujete se, co nám slibovala jihoměstská ODS před komunálními volbami v roce 2010 pro oblast kultury? Pro jistotu si to připomeňme doslovnou citací tří bodů z tehdejšího volebního programu ODS:

  • Na Jižním Městě postavíme kamenné divadlo
  • Navýšíme finanční částku grantů na kulturu
  • Budeme se nadále snažit o přenesení kultury do veřejného prostoru

A jak si vedla kultura na Praze 11 během posledních čtyř let v reálném životě?

Z plánů na vybudování kamenného divadla v Praze 11 není nic. Kdy jste např. slyšeli naposledy o Jihoměstském divadle Kotelna, které jsme si podle starosty Mlejnského měli užívat od letošního roku? Od počátku šlo o nepovedený projekt plánovaný v Hájích na tak „vhodném“ místě, že si jím naše čtvrť v novinách vykoledovala články s nadpisy typu „Jihoměstské divadlo Kotelna má vyrůst nedaleko vykřičeného domu“.

Ať tak či onak, je rok 2014 a po divadle není ani vidu ani slechu (a totéž platí i o několika milionech korun zbytečně vyhozených na plánování tohoto projektu, včetně souvisejícího parkoviště, které mělo být situované do blízkého parčíku). Atraktivní projekt nového kulturního centra poblíž metra Opatov - zaštítěného jménem populárního nového cirkusu La Putyka a navíc zadotovaného ze soukromých peněz – Mlejnský a spol. totiž odmítli. Také se teď ptáte, proč si radnice nechala ujít šanci získat pro naši čtvrť prestižní divadelní scénu, jejíž náklady by do značné míry vzal na svá bedra soukromý investor? Bez komentáře, o pozadí můžeme jen spekulovat, holt jsme na Praze 11.

Kulturní dům Opatov je spojení, které bohužel patří již jen do vzpomínek. Jeden z nejlepších hudebních klubů v 80.letech (spolu s legendární Chmelnicí, Petynkou a několika málo dalšími) hostí za skandálně nízké nájemné partičku boxerů navázanou na místní ODS. Rock, dixieland, alternativní žánry, dechovka pro seniory – to vše je na Opatově bohužel hudbou minulosti bez jakékoliv nové náhrady.

A sčítání kulturních ztrát do třetice – Street for Art. Velmi zajímavý festival, který pro Prahu 11 znamenal světlo směrem k budoucnosti. Sídliště ožívá, lidé  - a to nejen mladí - se scházejí, sledují a hodnotí více či méně odvážné umělecké experimenty, komunikují. Avšak Mlejnského radnice škrtla dřívější dotace (v řádu několika set tisíc korun ročně) a tento unikátní festival byl proto nucen se přesunout na Černý Most, kde se mu za podpory kulturně osvícenější radnice, než je ta naše, nadále daří. A nám nezbývá než litovat a závidět.

Mimochodem starosta Mlejnský konec podpory Street for Art ospravedlnil slovy „Za hodně peněz málo muziky.“ Takovýto výrok od člověka, který si obhajuje 25 metrový plavecký bazén s jednou sportovní halou za více než 600 milionů korun?!!

Takže kamenné divadlo jsme nedostali, granty na kulturu se škrtaly a to právě v té oblasti, kterou chtěla ODS podpořit – tedy „ přenesení kultury do veřejného prostoru“. Výsledná známka v kolonce kultura proto pro současnou jihoměstskou koalici může být jedině a pouze „nedostatečná“.

A jak tento stav napravit?

V první řadě je nutné, aby kulturu na Praze 11 měli na starosti lidé, kteří k ní mají vztah a neberou ji pouze jako otravnou kolonku ve volebním programu, kterou je potřeba naplnit pár líbivými sliby a po volbách „skutek utek“. V tomto směru si za sebe si troufám tvrdit, že takovýmto potenciálem TOP 09 na Praze 11 disponuje.

Za druhé nezbývá než kultuře vedle dobrých úmyslů, času a organizačního úsilí věnovat i určité finanční prostředky. Přitom nemusí jít o žádné závratné částky, pokud se např. podaří zapojit osvícené sponzory, kterým na kulturním životě na Praze 11 záleží a rádi se podporou kultury pochlubí.

TOP 09 se proto zavazuje podporovat kulturní život na Praze 11 v celé jeho šíři, napříč žánry a uměleckými směry a ve svém volebním programu slibujeme vznik přinejmenším jednoho dalšího kulturního centra, které by co nejdříve doplnilo stávající KC Zahrada a Chodovskou tvrz. Kultura na Praze 11 sice zcela nezemřela, ale živoří – snad se po volbách situace zlepší, my v TOP 09 pro to uděláme maximum.

Jakub Lepš, lídr TOP 09 v komunálních volbách na Praze 11, www.facebook.com/JakubLepsTOP09

foto archiv autora

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme