Rozhovor s Jakubem Lepšem o Praze i Jižním Městě

12. 2. 2018

Minulou sobotu si ve stínu finále prezidentské volby zvolila TOP 09 v metropoli nové vedení. Předsedou pražské organizace se stal místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš. Jaké budou jeho priority ve funkci? Jak se bude strana připravovat na volební podzim? Nehrozí, že po volbách dojde opět k rozkolu? Na tyto a další otázky odpovídal serveru Pražský patriot.

Jaké budou Vaše hlavní priority ve funkci předsedy pražské TOP 09?

Zaprvé volby, zadruhé volby a zatřetí opět volby. V pražské TOPce máme spoustu chytrých, vzdělaných a organizačně schopných lidí, dokonce si s klidem troufnu na základě svých zkušeností říct, že nejvíc ze všech politických subjektů v Praze. Umíme dobře řídit radnice v městských částech i jsme to v minulosti prokázali na magistrátu. Takže teď zbývá kombinací šikovných členů TOP 09 na kandidátkách, jejich znalostí a schopností a volebním programem přesvědčit na podzim co nejvíce Pražanů, aby nám dali svůj hlas.

Delegáti krajského sněmu za místopředsedy TOP 09 v Praze vybrali Jiřího Koubka, Pavla Richtera a Michala Hrozu. Jste spokojen s tímto výběrem?

Naprosto, jejich volbu jsem delegátům koneckonců já sám navrhl a jsem rád, že to vyšlo. Jsme nejen kolegové, kteří něco ve svém profesním životě mimo TOPku i v ní dokázali, ale i kamarádi, kteří si sednou. V takovém týmu je radost pracovat a týká se to celého nového pražského vedení.

V děkovné řeči delegátům krajského sněmu jste po zvolení řekl, že nové pražské vedení proto musí sestavit co nejpřitažlivější kandidátky do magistrátních, komunálních i senátních voleb. Kde budete „lovit“? Hlavně ve vlastních řadách, nebo oslovíte osobnosti?

Prvním zdrojem budou samozřejmě naše vlastní řady, které se mimochodem od podzimních parlamentních voleb raketově rozšiřují a to zejména o mladé členy, z čehož máme velkou radost. Chceme však spolupracovat i s některými nezávislými osobnostmi – bez ohledu na to, zda na kandidátce nakonec budou, nebo nám pomohou „jen“ radou či zapojením do našich aktivit.

Pro řadu voličů bylo po volbách v roce 2014 velkým zklamáním, že se TOP 09 v pražském zastupitelstvu rozštěpila. Co uděláte při tvorbě kandidátní listiny pro to, aby se co nejvíce snížilo riziko, že se něco takového bude opakovat?

Tato situace se nebude opakovat, koneckonců naše nové pražské vedení získalo na sněmu konaném minulou sobotu výrazně většinovou podporu, jsme tedy v Praze jednotní a rozkol Hudeček-Vávra je minulostí.

Všechny uvedené volby se konají letos na podzim. Které budou pro pražskou TOP 09 nejdůležitější, na které upne největší pozornost?

Všechny jsou důležité. Výsledek parlamentních i prezidentských voleb jasně ukazuje, že nadále probíhá boj o podobu demokracie v naší zemi. Boj o to, zda zůstaneme nezředěnou liberální demokracií, kterou jsme si v roce 1989 vybojovali, či zda dojde k překlopení v nějaký hybridní model polo-demokratické oligarchie s prvky uměle vybičovaného nacionalismu a xenofobie. Zda zůstaneme plnohodnotnými členy NATO, EU a euroatlantické civilizace, nebo se budeme posunovat kamsi na Východ. Z toho plyne důležitost těch čtyřech senátních voleb v Praze. Zároveň chceme samozřejmě dosáhnout otočky na magistrátu. V Praze se nám všem z mnoha důvodů skvěle žije, zároveň je ale toto volební období přehlídkou promarněných příležitostí, jak Prahu posunout opět dál směrem k ideálu moderního a přívětivého (západo-)evropského města. A v neposlední řadě chceme udržet a posílit své pozice na radnicích, kde naši starostové, místostarostové a radní odvádějí skvělou práci.

Jaká témata bude v kampaních nejvíce komunikovat, co myslíte, že Pražany nejvíce „pálí“?

Mezi hlavní priority zařadíme téměř určitě dopravu a podporu výstavby nových bytů na vhodných místech. Též se chceme věnovat školství nebo praktickému využívání nových technologií. Celý program samozřejmě včas představíme.

Kdy se veřejnost dozví jméno kandidáta TOP 09 na pražského primátora?

Brzy (smích).

Vynořily se spekulace, že TOP 09 půjde ve volbách do pražského zastupitelstva v koalici s jinou stranou. Jaký postup je Vám nejbližší? Kandidovat samostatně, případně se s někým spojit? (A v takovém případě s kým?)

Koalice je určitě možností, zároveň však nesmí jít o koalici pro koalici. Spojení dvou či více politických partnerů musí dávat všem zúčastněným a koneckonců i pražským voličům smysl.

TOP 09 má v několika městských částech své starosty. Třeba v Praze 1 a 5, nebo třeba starostku v Praze 3. Jak jste s působením "topkařů" v čele radnic spokojen?

Jedná se i o Prahy 6 a 14 či např. Libuš. Jsem moc rád, že je máme a že jejich výborná práce pro občany zároveň propaguje TOPku jako stranu schopných politiků.

Jste místostarostou Praha 11. Jaké jsou Vaše priority do konce tohoto volebního období a bude svou činnost pro městskou část zvládat v kombinaci s Vaším novým postavením v „TOPce“?

Jsem moc rád, že se mi podařilo dosáhnout zajištění dostatečného počtu míst v našich školkách a školách, v této oblasti tedy považuji svůj úkol již za splněný. V oblasti vzdělávání mám obrovskou radost, že jsme vloni sestavili oceňovaný Místní akční plán vzdělávání (MAP), který má zcela konkrétní zaměření a nejde o žádné byrokratické slohové cvičení. Teď připravujeme žádost o dotaci na jeho pokračování a na podzim chci mít MAP II nastartován, aby připravené koncepty a projekty mohly být v co největším objemu uváděny v život. Navýšenou kulturní nabídku z minulých let snad i letos udržíme. A pak se již jedná o celou řadu projektů typu větších oprav ve školách, sportovní haly nafukovací haly, skejtového/pumptrackového hřiště apod. A zvládat pozici místostarosty a předsedy pražské TOP 09 budu, protože prostě musím, pravidelný a pořádný spánek holt zatím odkládám na neurčito.

Tento rozhovor byl publikován 3. února 2018 v Pražském Patriotu, dostupný je zde: www.prazskypatriot.cz/rozkol-v-prazske-top-09-po-volbach-se-uz-nebude-opakovat-slibuje-novy-predseda-jakub-leps/

Jakub Lepš, předseda pražské organizace TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme