19. 3. 2019

Jak již možná víte, i letos naše městská část díky jihoměstským hlasům vyhrála v soutěži společnosti Lidl o Rákosníčkovo hřiště pro malé děti. Poděkování patří všem, kdo hlasovali a zejména těm, kdo k hlasování vyzývali. Velkou zásluhu na vítězném počtu má nepochybně paní Ivana Hovorková, která byla v motivování hlasujících téměř jistě nejaktivnější. Výsledky hlasování viz www.lidl-rakosnickova-hriste.cz/vysledky.

Ihned po vyhodnocení hlasování společnost Lidl naši radnici kontaktovala, abychom dohodli další postup. Zásadní je samozřejmě nalézt vhodné místo, kam budeme moci Rákosníčkovo hřiště umístit. V daném místě např. nemohou být v zemi inženýrské sítě, musí být na něj dobrý přístup pro techniku, která zařízení hřiště a materiál na místo přepraví atd.

V neposlední řadě může rychlou instalaci hřiště komplikovat to, pokud daný pozemek vlastní hl.m. Praha a nebyl městské části svěřen či zapůjčen (to je např. situace Prahy 5, která byla mezi loňskými vítězi vloni a jejíž kolečko na mapě hřišť nadále svítí modře = "zatím nezrealizováno", protože proces komunikace mezi Prahou 5 a Prahou nějaký čas trvá, viz příloha).

Takže jsme u Nerudovského "kam s ním" :)

Proto jsem se hned sešel s vedoucím našeho Odboru životního prostředí (pod nás správa dětských hřišť spadá) a se zástupkyněmi Lidlu i firmy Hags, která pro Lidl Rákosníčkova hřiště dodává.

První vytipovaný pozemek je sice poblíž hájecké prodejny Lidl (viz mapa v příloze), což by symbolicky dávalo smysl, ale je až příliš blízko rušné komunikace Opatovská. Navíc jsou v blízkosti již další dvě dětská hřiště. Proto jsme se všichni na místě klonili k tomu ho pro umístění "Rákosníčka" nepoužít, ač má tu výhodu, že je městské části Praha 11 svěřený.

Naopak dobře se nám všem jevily dva další možné pozemky, které se nacházejí poblíž Minizoo Milíčovský dvůr (ul. Exnárova/K Milíčovu). Konkrétně se jedná o stávající dětské hřiště, jehož herní prvky si již říkají o výměnu a nedaleký travnatý pozemek s jedním jediným historickým herním prvkem. Jen je nutné zaprvé vyřešit výše zmíněné technické parametry instalace hřiště a zadruhé vyjednat s Prahou zápůjčku či svěření těchto pozemků, neb jsou oba čistě ve vlastnictví hlavního města.

Navíc dostáváme z různých směrů spoustu podnětů na další možné pozemky. Ty teď co nejrychleji posoudíme a následně snad již definitivně vybereme. Každopádně budeme doufat, že se neobjeví žádný zásadní zádrhel a hřiště se na vybraném pozemku podaří zrealizovat v co nejrozumnějším čase.

Zajímavost na závěr: Dle vyjádření Lidlu se tato soutěž letos odehrála naposledy. Já jsem včera lobboval, zda by neudělali podobnou soutěž na hřiště pro teenagery, která nám chybí daleko více, než hřiště pro předškolní děti (těch máme na Praze 11 již teď 69). Tak uvidíme, s čím Lidl přijde :)

Jakub Lepš,

místostarosta pro životní prostředí