První dojmy z nedávného přestěhování na Jižní Město

2. 4. 2014

Na podzim loňského roku se naše rodina rozhodla, že se přestěhuje. Ke změně bydliště nás vedla především potřeba většího prostoru. To, že budeme hledat nemovitost na sídlišti, vyplynulo jak z přání žít v klidnější lokalitě s příznivějším životním prostředím pro naše děti, tak z možnosti pořídit si nové bydlení za relativně přijatelných cenových podmínek.

Při pohledu na mapu Prahy 11 je patrné, že velká část Jižního Města díky svému sousedství s většími „zelenými“ plochami dobrý potenciál stát se příjemným místem pro život. Možnost aktivně odpočívat v blízkosti lesa, mít dobré dopravní spojení do centra, dýchat zdravý vzduch a nebát se, že děti cestou do školy přejede auto, přišla i nám natolik lákavá, že jsme se pro koupi bytu na Jižním Městě rozhodli velice rychle.

Naše radost z nového bydlení byla však bohužel po čase doplněna o negativní dojmy spojené s pohybem po bezprostředním okolí. Tím je myšlena například cesta na stanici metra Háje (již sama osobě dosti nevzhledná), nebo z něj k „červené“ škole (přes tzv. radniční náměstí) po vyšlapaných pěšinkách připomínající spíše provizorní cesty rozestavěného sídliště, než důstojnou pěší komunikaci.

Neví snad radní Prahy 11, jak moc je nepříjemné brodit se na cestě do práce anebo za nezbytnými nákupy bahnem? Těžko pochopitelná také může být tolerance Městské policie (mj. plnící právě i zadání Místního úřadu Prahy 11) k řidičům, kteří dennodenně porušují dopravní předpisy a svou bezohlednou jízdou před základní školou K Milíčovu ohrožují bezpečnost procházejících dětí.

Větší a viditelnější aktivitu jsem před prvními procházkami po okolí také očekával v péči o oblast Milíčovského lesa. Ten by měl být přirozenými plícemi a místem k odpočinku jak pro místní rodiny s dětmi, aktivní sportovce, tak i pro seniory a lidi se zdravotními hendikepy. Bohužel toto místo dnes působí spíše zanedbaně, bez výraznějších známek snahy o jeho průběžnou kultivaci.

Přes všechny neduhy, kterými současné Jižní Město již patrně delší dobu trpí, ho stále vidím jako místo, kde by bylo možné v blízké budoucnosti spoluvytvářet pěkné místo pro život. K tomu je však nutné se vyslovit v nadcházejících volbách jednoznačně pro změnu na radnici a usilovat, aby práce nových zastupitelů byla v souladu se zájmy místních obyvatel. 

Aleš Prokop, člen TOP09 a kandidát do zastupitelstva Prahy 11

zdroj Fotografií: archiv autora

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme