Provoz pohotovosti v Šustově ulici byl prodloužen do konce roku 2020

5. 3. 2020

Máme velkou radost, že na posledním jednání zastupitelstva městské části prošlo řešení, které zajišťuje provoz pohotovosti v poliklinice Šustova do konce roku 2020. Náš klub ho svými hlasy podpořil jak v radě, tak i 27. února na zastupitelstvu. Rada řešila situaci kolem pohotovosti Šustova velmi intenzivně již od září 2019, a to jak s magistrátem, který je dle zákona povinen zajistit zdravotnickou péči, tak s EUC Klinikou a Thomayerovou nemocnicí. Ta je pro naši městskou část spádovou nemocnicí s plně vybavenou pohotovostí.

Pohotovost byla zřízena na přelomu let 2009/2010 za éry exstarosty Dalibora Mlejnského, a to za situace, kdy městská část měla mimo jiné roční příjmy z tehdejšího bytového fondu v celkové výši cca 200 mil. Kč. Asi i proto byla tehdejší smlouva poměrně velkorysá, jak ukazuje srovnání s jinými částmi Prahy, kde platí za pohotovost podstatně méně. Bohužel, po divoké privatizaci bytového fondu v letech 2010-2014, kterou prosadily zejména ODS a ČSSD, klesly příjmy radnice z této položky na současných cca 30 mil. Kč ročně. Dalším podstatným faktem je, že téměř polovina pacientů pohotovosti byla stejně odesílána na pohotovost do Thomayerovy nemocnice. Stát navíc chystá úplně nová pravidla pro fungování pohotovostí od roku 2021, ale finální návrh zatím není známý. Diskuse o dalším pokračování stávající podoby smlouvy tak byla zcela legitimní.

Je ale třeba jasně odmítnout účelové fámy šířené ze strany HPP11 a některých dalších politických subjektů v Praze 11. Opakovaně se objevovaly zcela nepravdivé informace, že vedení městské části chtělo pohotovost zrušit. Petice proti zrušení něčeho, co nikdy být rušeno nemělo, je tak jen třešinkou na dortu laciného populismu zejména ze strany HPP11. Vždyť právě jejich zástupci v radě hledali po roce 2014 cesty, jak smlouvu zajišťující chod pohotovosti ukončit.

Klub TOP-STAN se snažil po celou dobu v radě městské části prosazovat co nejdostupnější lékařské pohotovostní služby, tedy v první fázi provozování pohotovosti v současném režimu aspoň do konce roku 2020, a to formou udělení dotace na provoz. Pro další období je třeba počkat na vývoj národní legislativy. Gesční radní Petr Jirava dostal od rady úkol předložit do června letošního roku návrh opatření, jak zajistit pohotovost pro Jižní Město od ledna 2021.

Klub TOP-STAN Praha 11

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme