17. 7. 2014

Bylo nebylo - konkrétně před rokem 2006 – a politická reprezentace Prahy 11 nebudila žádné zvláštní emoce. Samozřejmě ne všechny kroky tehdejší radnice všichni vítali, nicméně nikdo tehdejším představitelům Prahy 11 nemohl upřít, že jejich aktivity byly upřímně motivovány snahou spravovat naši čtvrť co nejlépe.

 Postupem času se však objevila skupinka občanů s jiným plánem. Mj. si totiž všimli, kolik volných pozemků a majetku na Praze 11 by šlo prodat, kolik bytů zprivatizovat a jaké finanční toky zde probíhají. Tito lidé nejdříve využili popularity tehdejší starostky Marty Šorfové, díky které ODS vyhrála komunální volby v roce 2006. Ihned po volbách ovšem Dalibor Mlejnský, Jiří Janeček a jimi získaní noví členové strany jak Martu Šorfovou (díky kroužkování vítězku voleb), tak i další služebně starší představitele ODS zcela odstranili z funkcí ve straně a odblokovali od všech pozic na radnici.

 Přitom se neštítili ani takového kroku, jakým bylo sledování Marty Šorfové a v pozdějších letech i současných představitelů TOP09 Stanislava Urbánka a Jana Vašíčka agenturou ABL, jejíž představitel Vít Bárta se osobně zná s Daliborem Mlejnským (ABL následně od Mlejnského radnice dostávala lukrativní zakázky).

S radnicí ve své moci se Mlejnský a spol. dali ihned do práce a při pohledu zpět je zřejmé, že jejich plán vypadal následovně:

 1)    Každoročně navyšovat rozpočet Prahy 11 pomocí rozprodeje majetku, především pozemků a následně i privatizace bytů. Tyto prodeje téměř vždy provázely pochyby o příliš nízké ceně.

 2)    Takto navýšené rozpočty umožnily Mlejnského radnici pokračovat v zajištování základního chodu čtvrti tak, aby si občané žádných velkých změn nevšimli a tudíž se příliš nebouřili. Sekání trávy, sociální služby, běžný úklid – to vše radnice víceméně zajišťovala nadále, ač obvykle za vyšší ceny než před rokem 2006.

 3)    Dále tyto plány zahrnovaly investice nebo lépe řečeno utrácení značné části navýšených rozpočtů Prahy 11 na celou řadu projektů, tu více užitečných (nikdo nezpochybňuje potřebnost dětských hřišť), tu méně užitečných, avšak opět téměř bez výjimky vždy provázených oprávněnými pochybami o jejich ceně (viz např. článek Jana Mareše o Jedenáctce VS na http://goo.gl/OBfpgX) a tudíž podezřeními z korupčního chování.

 4)    Občané Prahy 11 se o výše uvedeném plánu samozřejmě nesměli dozvědět, a tak hlavní zdroj informací o naší čtvrti – Klíč – sloužil výhradně zprávám o úspěších radnice, přinášeným v až husákovsko-jakešovském budovatelském duchu. Přístup opozice do Klíče byl stávající koalicí i přes zákonný nárok upírán či přinejmenším cenzurně omezován.

 Vše se však utajit nepodařilo, poměrně zásadní slib postavit bazén do voleb v roce 2010 Mlejnský a spol. nesplnili, a tak se podpora jihoměstské ODS ve volbách před čtyřmi lety smrskla na přibližně polovinu. Ani toto však bohužel nepřineslo konec vlády ve výše nastíněném duchu, neboť místní ODS se hbitě spojila s hnutím na jedno použití (Pražané za svá práva) a hlavně s jihoměstskou ČSSD a za občasné podpory soudruha Hoffmana z KSČM (více viz. článek Jana Stárka na http://goo.gl/19iIUF) jejich styl vlády za poslední čtyři roky dokonce ještě vygradoval.

 I celostátní média tak postupně přinesla zprávy o tom, že diplomová práce starosty „Mgr.“ Mlejnského byla zcela opsaným plagiátem, že radnice zadává nejasně definované milionové zakázky údajnému bývalému spolupracovníkovi StB JUDr. Zavadilovi (který ovlivnil výsledky druhého kola prezidentských voleb lživým celostránkovým letákem v Blesku), nebo že krátce před letošními podzimními volbami radnice zcela nesmyslně utratila miliardu korun na předražený nákup ubytovny Sandra a projektu Zahrady Opatov.

 Ovšem tento typ zpráv se k vám skrz radniční Klíč téměř nemá šanci dostat. Proto jsme v nedávných dnech roznesli do schránek po Praze 11 náš občasník nazvaný Paklíč, který některá z těchto témat podrobně rozebírá. Pokud se k Vám nedostal (k některým schránkám uvnitř domů nemáme přístup) můžete si ho v pdf verzi stáhnout na stránkách TOP09 na Praze 11 www.top09.cz/praha11 , kde je uložen jako příloha ke své upoutávce.

Během prázdnin připravujeme další a to předvolební čísle Paklíče a v něm se zaměříme na naše plány, jak po podzimních komunálních volbách jihoměstskou politiku očistit a přivézt zpět na úroveň, jakou si v naší demokratické zemi zaslouží. A pokud se již teď chcete dozvědět více, poslat nám podnět či kritiku, jste vítáni jak zde na našem webu TOP09 Prahy 11, tak na naší stránce na Facebooku (www.facebook.com/top09.praha11).

Jakub Lepš, lídr TOP09 do komunálních voleb na Praze 11

foto archiv autora

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme