Prezidentské volby v Praze: Pavel nejlépe uspěl v Praze 1, Babiš na Praze 11

15. 1. 2023

První kolo prezidentských voleb v Praze vyhrál Petr Pavel s 51,02 procenty hlasů, druhý skončil Andrej Babiš s 20,09 procenty.

Mimo tato celková čísla je též zajímavé se podívat na výsledky těchto dvou kandidátů v největších městských částech (s omluvou menším městským částem jsem do přehledu zařadil pouze těch prvních 15 největších), jakožto ilustraci toho, jak naprosto stejní kandidáti se stejnými kampaněmi uspěli v demograficky odlišných koutech našeho hlavního města.

Z grafů je zjevné, že se žádné velké překvapení nekoná. Petr Pavel nejlépe uspěl v tzv. centrálních městských částech, a to v Praze 1, 7, 6, 5 a 3, za nimiž již následují okrajovější městské části kombinující historičtější zástavbu se sídlišti, jakými jsou Praha 4 a Praha 10. Možná trochu překvapí Praha 9 (kde vloni v komunálních volbách s 43,26 procenty velmi dobře uspěla společná kandidátka ODS a TOP 09) až na 10. pozici.

Na chvostu se pak nacházejí vysloveně sídlištní městské části Praha 15, 12, 14 a úplně poslední skončila Praha 11, ve které se již dlouho v komunálních volbách daří nedemokratickým politickým subjektům charakterizovaným populismem a demagogií.

Nicméně celkově v případě Petra Pavla nepanují mezi prvním (Praha 1 s 56,31 procenty) a posledním (Praha 11 se 44,99 procenty) až tak dramatické rozdíly, což je na přiloženém grafu vidět v poměrně mírném sklonu "křivky" od největšího po nejnižší sloupec.

Naopak o něco výraznější rozdíly ukazuje graf podpory Andreje Babiše v jednotlivých městských částech.

Nejnižší podporu získal Babiš s 12,62 procenty na Praze 1, naopak v "černé ovci Prahy", kterou je bohužel má domovská Praha 11, získal v jako jediné ze zkoumaných městských částí více než dvakrát tolik hlasů, a to 27,29 procent. Podíl hlasů pro Andreje Babiše a Petra Pavla po jednotlivých městských částech pak ukazuje další graf.

Jak je z celkových výsledků a těchto podrobnějších dat vidět, Praha jako celek je nadále místem, kde se Babišovu populismu a demagogii naštěstí příliš nedaří, zároveň ale mezi centrálními a okrajovými sídlištními čtvrtěmi panují velké rozdíly. Což mj. ilustruje, jak moc je nutné místa jako Jižní Město a další sídliště rozvíjet a modernizovat, aby se z nich nestaly (ještě více než dosud) skanzeny nostalgie po časech minulých, což bohužel nahrává již zmiňovanému populismu a demagogii nedemokratických politických subjektů.

Analýza a grafy: Jakub Lepš

Zdroj dat: web volby.cz

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme