Pomýlený exposlanec ODS Jiří Janeček

28. 3. 2012

Na posledním 13. zasedání Zastupitelstva MČ Praha 11 konaném dne 13.3.2012 došlo poprvé k výrazně nové situaci ve vládnoucí koalici ODS (11), ČSSD (7) + Pražané za svá práva (2) v tom, že koalici chyběli poprvé dva zastupitelé z řad ČSSD. Jelikož tato dvaceti členná koalice je při 39 členném zastupitelstvu ta nejtěsnější, znamenala taková situace neschopnost pro koalici přijímat usnesení, neboť k tomu je v obecních zastupitelstvech ze zákona nutná právě většina ze všech členů Zastupitelstva k přijetí jakéhokoliv usnesení.

Ať už je příčina absence koaličních zastupitelů jakákoliv, nejspíše v tomto případě spočívá v dlouhodobých a hlubokých neshodách příslušné koaliční strany, snažila se koalice vzniklou situaci řešit. O to se pokusil předseda ODS P11 pan J. Janeček žádostí vznesenou na TOP 09 o „vypárování“ těchto dvou chybějících zastupitelů s odůvodněním, že se jedná o v poslanecké sněmovně Parlamentu ČR běžný postup odpovídající tam obvyklé politické kultuře. Právě tato žádost dokazuje hlubokou neznalost běžných parlamentních postupů pana exposlance Janečka, prokázanou například během jeho tří jediných vystoupení na parlamentním plénu týkajících se zpochybnění jeho vlastních hlasování.

Poprvé vystoupil na 39. schůzi dne 31.10. 2008 a pronesl dle stenozápisu „ Já jsem samozřejmě hlasoval v souladu s naším klubem. Já se omlouvám, zpochybňuji hlasování (velký hluk, smích, potlesk)“. Podruhé vystoupil na 43. schůzi dne 25.11.2008 a pronesl opět dle parlamentního stenozápisu „Vážení kolegové, hlasoval jsem pro, na sjetině jsem měl křížek. Omlouvám se, zpochybňuji hlasování. Teda na sjetině mám křížek, hlasoval jsem (veselost v sále). Hlasoval jsem ne, mám tam křížek. Já se omlouvám. Mám tam ano, zpochybňuji hlasování“. Naposledy vystoupil ve sněmovně na 68. schůzi dne 9.2.2010, kdy pronesl dle stenozápisu „Dámy a pánové, omlouvám se. Zpochybňuji hlasování. Hlasoval jsem ano, a na sjetině mám ne. Pardon“.

Také v našem jihoměstském případě se zásadně mýlil, neboť nešlo o vypárování 2 zastupitelů, ale o zapůjčení příslušného počtu zastupitelů na hlasování.

Taková spolupráce s ohledem na nízkou politickou kulturu praktikovanou především ODS v našem zastupitelstvu a problematičnost předkládaných materiálů, se pak spíše rovná spolupachatelství. Této role se ujali 3 zastupitelé za KSČM tj. celý klub, kteří ochotně, jako už v minulosti vícekrát, propůjčili svoje hlasy a tak vlastně potvrdili utvoření, v krizových situacích spolehlivě fungující, čtyřstranné koalice ODS+ČSSD+PP+KSČM. Paradoxem je, že pan Janeček je v současnosti opět prvním náhradníkem ODS v Praze do Poslanecké sněmovny a může v důsledku současné politické situace, opět takto kvalifikovaně rozhodovat o nejzásadnějších problémech této země.

Stanislav Urbánek
předseda RV TOP 09 Praha 11
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme