Policistka na billboardu? Na Praze 11 kandiduje šéf městské policie do zastupitelstva

8. 9. 2014

V médiích probíhá oprávněná diskuze o tom, zda je v pořádku, aby se na předvolebním plakátu s primátorem Brna Romanem Onderkou (ČSSD) objevila členka městské policie v uniformě. Daleko kontroverznější a absurdnější situace však panuje na Praze 11.

Starosta Dalibor Mlejnský (dříve ODS, mediálně zkompromitovaný mnoha skandály, mj. svojí rolí v nelegálním odposlouchávání politiků na Praze 11 nebo svojí zcela opsanou diplomovou prací) totiž pro nastávající komunální volby sestavil na jaře tohoto roku nové „nezávislé“ hnutí „Jižní Město – náš domov“. A v něm na pozici č.5 najdeme ředitele městské policie na Praze 11, Petra Schejbala. Jak na webových stránkách hnutí, tak na oficiálních kandidátních listinách pan Schejbal vystupuje jako „ředitel Městské policie Praha 11“. 

Předseda klubu zastupitelů TOP 09 na Praze 11 Jan Stárek k tomu uvádí: „Vznesl jsem oficiální dotaz na pražské ředitelství městské policie, zda tato skutečnost neporušuje zákon či nějaké interní nařízení. K mému překvapení mi však došla odpověď, že vše je v pořádku.“

Podle Jakuba Lepše, politologa a lídra TOP 09 v nastávajících komunálních volbách na Praze 11, však tato situace v pořádku rozhodně není: „Představme si, že se pan ředitel Schejbal stane zastupitelem, avšak skončí v opozici. Jeho legitimním úkolem jakožto opozičního zastupitele bude samozřejmě kritizovat starostu a další radní, „jít jim po krku“. Jak chce zároveň v takové situaci spolupracovat se starostou v oblasti bezpečnosti, v pozici ředitele policie?“.

Celá situace vzbuzuje pochyby již teď. Na předposledním zasedání zastupitelstva Prahy 11 si totiž ředitel Schejbal nechal starostou Mlejnským a dalšími zastupiteli ODS a ČSSD schválit nákup 15 taktických vest pro své zaměstnance. „Jejich cena, konkrétně 6953 Kč za jednu vestu, vzbuzuje otázku, zda nákup není předražený“, uvádí Jan Stárek a dodává: „Podle našich zjištění by cena za jednu vestu neměla přesahovat 4.500 či 5.000 Kč a to dokonce i při jednotkovém nákupu.“ A tak celá situace vzbuzuje dojem, že mezi starostou Mlejnským a ředitelem Schejbalem panují nadstandardně blízké vztahy, které zcela popírají princip apolitické policie.

V této souvislosti nelze opomenout ještě jeden zajímavý fakt. Řediteli Městské policie Petru Schejbalovi byl v dubnu tohoto roku přidělen Městskou částí byt ve veřejném zájmu. Jako osoba zaměstnaná v organizaci, která působí na MČ Praha 11 na to má samozřejmě právo, stejně jako učitelé a zdravotníci. Pan Schejbal však působí v řadách Městské policie na Praze 11, jak sám píše, již od roku 2007. Že by přidělení bytu ve veřejném zájmu mělo přímou souvislost se vznikem hnutí Jižní Město – náš domov, kde je lídrem současný starosta Dalibor Mlejnský?

Jakub Lepš, lídr TOP 09 do komunálních voleb a Jan Stárek, předseda klubu zastupitelů TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme