Podpořili jsme pronájem bytů v komplexu Zahrady Opatov

9. 10. 2017

Na jednání Zastupitelstva Prahy 11 dne 5. října 2017 jsme podpořili návrh usnesení předložený radním Janem Říčařem, díky kterému končí pokus byty v komplexu Zahrady Opatov prodávat. Díky této změně bude nyní radnice tento bytový projekt s téměř 200 hotovými byty pronajímat a to prostřednictvím radniční akciové společnosti Jihoměstská majetková a.s. Jiný postup by byl vzhledem k nezodpovědnému postoji Hnutí pro Prahu 11 hazardem s majetkem svěřeným naší městské části. A tyto pronájmy se samozřejmě musí dít transparentním způsobem – např. tak, jak to naše radnice formou soutěže dle nejvyšší nabídky nájemného organizuje u pronájmů obecních bytů zcela pravidelně.

Nejdříve však trochu historie. V době našeho příchodu na radnici po volbách na podzim 2014 jsme mj. zdědili projekt Zahrady Opatov. Ten předchozí rada pod vedením starosty Dalibora Mlejnského (ve funkci 2006 – 2014) prezentovala jako obytný dům se „startovacími byty pro mladé“ - a to navzdory tomu, že se jedná o poměrně luxusní projekt novostavby na krásném místě hned u stanice metra Opatov. Desítky bytů měly dokonce navrženy rozlohu nad 80 metrů čtverečních, což rozhodně neodpovídá popisu „startovacích“ bytů pro mladé, kterým stačí menší byt za rozumné peníze. Vzhledem k luxusnímu charakteru projektu a slibům „dostupného bydlení“ není divu, že o podnájem ve zmiňovaných cca 200 bytech projevilo zájem téměř 1000 uchazečů a jakýkoliv výběr finálních nájemců by byl noční můrou. Neumíme si představit dosažení dohody o kritériích, podle kterých by tyto byty byly přidělovány pouze určitým předvybraným skupinám obyvatel.

Proto jsme nakonec souhlasili s plánem celý komplex transparentní metodou prodat a to formou elektronických aukcí. Zájemce s nejvyšší nabídkou za daný byt by si ho od městské části zakoupil a utržené peníze bychom využili na jiné projekty ve prospěch obyvatel Prahy 11. Bohužel se v minulých letech objevilo několik překážek. Zaprvé, městská část nemá stejné možnosti, jako soukromý investor, a proto např. nemůže začít prodávat byty dřív, než je jejich vlastnictví zaneseno v katastru nemovitostí. Soukromý investor oproti tomu může své byty inzerovat a postupně prodávat během celé stavby, resp. dokonce již od okamžiku, kdy ještě ani bagr poprvé nerýpl do země.

Hlavní překážkou se však stala politická situace v Praze 11. Zatímco naše menšinová rada nadále připravovala prodej bytů, část opozice v jihoměstském zastupitelstvu jasně deklarovala, že prodej nepodpoří. Jazýčkem na vahách se tak stal zastupitelský klub Hnutí pro Prahu 11 (HPP11), vedený ex-starostou Jiřím Štylerem a Ladislavem Kosem. HPP11 původně prodej bytů podporovalo, avšak po svém odchodu do opozice na podzim 2016 se zcela nezodpovědně odmítalo vyjádřit, zda tato podpora nadále platí. Na oficiální dotaz předsedy našeho zastupitelského klubu ze dne 2. 5. 2017 o podpoře či nepodpoře prodeje Zahrad Opatov nikdy nepřišla od předsedy klubu HPP11 odpověď a z neformálních rozhovorů jsme se též nic nedozvěděli.

Poslední kapkou bylo letošní červnové zastupitelstvo, během kterého HPP11 nepodpořilo ani prodej, ani pronájem Zahrad Opatov. Přitom platí, že na základě platné legislativy nestačí pouze v zastupitelstvu schválit prodej všech bytů a pak již může rada jednotlivé byty prodávat. Každý jednotlivý vysoutěžený prodej bytu – např. formou elektronické aukce – musí ještě jednou do zastupitelstva. Pokud zastupitelé návrh neschválí, byt se neprodá a již složená kauce ze strany kupujícího se vrací. Pokud má navíc kupující vyjednanou hypotéku, ta též padá pod stůl. A celý tento proces by byl závislý na libovůli členů HPP11, kteří na zastupitelstvech u řady bodů hlasují nejednotně – pokud tedy vůbec – a hlavně se snaží neustálými obstrukcemi paralyzovat schvalování jakýchkoliv bodů v zastupitelstvu, které naše rada předkládá.

V této situaci jsme proto podpořili návrh usnesení z pera kolegů v radě, kteří mají majetek a tudíž i nakládání se Zahradami Opatov ve své gesci. Kolegové tímto získali pověření byty v Zahradách Opatov pronajímat, k čemuž již nepotřebují žádný další souhlas zastupitelstva. Tyto podnájmy musí probíhat zcela transparentně, např. formou soutěží, kdy byt dostane do nájmu ten občan, který předloží nejvýhodnější nabídku. Což je ostatně metoda, kterou naše radnice dává obecní byty do nájmu zcela pravidelně. Doufáme, že tímto krokem konečně projekt Zahrad Opatov získá své obyvatele a začne tak plnit účel, ke kterému byl postaven.

Jakub Lepš za zastupitelský klub TOP 09

archiv Jihoměstská majetková, a.s.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme