Pilař: TOP 09 PŘED VOLBAMI V ŠEBEROVĚ A HRNČÍŘÍCH

25. 7. 2014

Čas plyne jako voda v řece a opět jsou zde komunální volby. Před čtyřmi ledy jsme byli nováčky, kteří narychlo sestavili volební program a seznam kandidátů. Dnes se má věc trochu jinak. Po uplynulém volebním období v zastupitelstvu na opoziční židli můžeme konstatovat, že v této pozici není možné ovlivnit zhola nic, pouze přihlížet, jak se zbývající zastupitelé domlouvají na aktivitách, které mnohdy moc pozitivního obci nepřinesly.

V rámci objektivity je nutno konstatovat, že se podařilo z fondů Evropské unie vybudovat pěkný sportovní areál, který uspokojuje zájmy mnoha občanů včetně herních prvků pro děti. Podařila se rovněž stavební rekonstrukce zdejší mateřské školy a navýšení její kapacity. Zvláště tato akce proběhla velmi zdařile bez toho, že by po nějaký čas musely děti zůstat doma a jejich rodiče díky tomu přišli o část svých příjmů. Proto je velmi zarážející, že uměle vyvolaným konkurzem na místo ředitelky neprošla dosavadní ředitelka Mgr. Marta Hrubá, přestože ona byla hlavním strůjcem úspěšné rekonstrukce za plného provozu a mohla se pochlubit podporou naprosté většiny rodičů. To jsou paradoxy… Možná je hlavním důvodem fakt, že právě paní Mgr. Hrubá zahřívala po celé čtyři roky nepopulární a nepříjemnou opoziční židli v zastupitelstvu a často upozorňovala na někdy prvoplánové akce ostatních zastupitelů. O nesmyslnosti tohoto kroku svědčí i počet podpisů 85 % rodičů dětí mateřské školy pod otevřeným dopisem na podporu paní ředitelky Hrubé, jenž byl paní starostce zaslán. Tato skutečnost jen opodstatňuje mé přesvědčení, že již nejde ani tak o konkurz (který nemusel být ani vyhlášen), jako o přístup vedení zdejší radnice k lidem s odlišným a nepohodlným názorem. Pro ilustraci uvádím (byť již ve Zpravodaji podruhé) část informace z jednání mezi paní starostkou, paní místostarostou Archalousovou a zástupci rodičů mateřské školy, tak jak je popsala jedna účastnice:

„Ráda bych Vás všechny krátce informovala o dnešním jednání, které jsme měli s paní starostkou Venturovou domluveno a na kterém jsme předali hlavní část podpisových archů k otevřenému dopisu na podporu paní ředitelky Hrubé. Jednání se účastnila i paní Archalousová a proběhlo velmi rychle, protože nás paní starostka po deseti minutách ze své kanceláře vyhodila. Rozumějte – zvedla se v průběhu rozhovoru od svého stolu, otevřela dveře kanceláře a řekla, že máme hned odejít, na pokus sdělit jí alespoň v kostce jaké kroky bychom ještě chtěli učinit, řekla jen „jo, napište si, co chcete a kam chcete. Na shledanou.“ To byla reakce na to, že se jí jeden z rodičů dovolil vstoupit do řeči“.

TOP 09 v Šeberově a Hrnčířích chce v případě dostatečně velkého počtu mandátů změnit leckdy podivné hospodaření nynějšího vedení obce, které často nepromyšleně financuje akce pro obec ne příliš přínosné. Jde nám rovněž o zprůhlednění činnosti místního úřadu, zvláště pak ve věci veřejných zakázek včetně různých projektových studií, které obec zadala, zaplatila, ale poté nerealizovala. Rovněž připomínáme ztrátu části rozpočtu městské části, umístěného do islandských bank, který skončil v nám neznámých rukou. Příkladem může být hledání možností k získání prostor dvorce se středověkým špejcharem. To se dostalo do perspektivy smysluplného využití. Nicméně je třeba se zeptat, proč neproběhlo výběrové řízení na spoluinvestora, a obec vložila mnohamiliónovou částku do projektu, jehož není hlavním hybatelem.

Na srdci nám leží vyřešení dopravní situace na jihovýchodním okraji Prahy, protože je nutné celkově zklidnit dopravu v Šeberově a Hrnčířích, nejlépe odklonem tranzitu na sběrné komunikace v okolí. Je velice potřebné nalézt řešení dopravy související se zvažovanou existencí nové základní školy s plánovanou kapacitou výrazně převyšující potřeby jak naší, tak i sousedních městských částí. Rozumím tomu,že je třeba kapacitu školy naplánovat tak, aby se provoz zaplatil, ale vzbuzuje to po právu otázku – komu bude asi škola v budoucnu sloužit, když její plánovaná kapacita je výrazně vyšší, než vyžadují zájmy a potřeby Šeberova, z jehož školy řada rodičů své děti odhlásila. Existuje vůbec nějaká demografická studie, která osvětluje potřebu tolika míst? Z hlediska dopravy bychom se v případě realizace stavby dočkali v obci ještě většího zahuštění během hodin ranní a odpolední dopravní špičky než je tomu dnes.

S předchozím souvisí téma dopravní bezpečnosti v obci. Vybudování světelného přechodu je jistě chvályhodné. Nicméně v místě, kde téměř nikdo ulici nepřechází, protože by si nesmyslně prodloužil cestu od autobusu nebo z místního obchodu téměř o sto metrů to připomíná spíše téma některé z divadelních her Divadla Járy Cimrmana. Samozřejmě výsledkem je kličkování přecházejících v místě bývalého přechodu mezi jedoucími auty. Podobné je to s autobusovou zastávkou, kdy lidi při čekání na autobus moknou, protože přístřešek je mimo zastávku. A i díky tomu vývěsní tabuli obce, která musí být ze zákona veřejně přístupná, čte jenom minimum lidí, protože by jim zkrátka mohl ujet autobus. A nerealizovaný slib paní starostky vybudovat jakýsi krákorec na zdi soukromého stavení, aby na lidi nepršelo, byl pochybný již od samého začátku.

Nelze nevzpomenout na televizní pořad Reportéři ČT, kde bylo odhaleno, do té doby spíše tajemné „srdíčkové“ Hnutí pro Prahu jako naprosto promyšlený záměr, jak získat vliv na územní plán hlavního města a posléze realizovat developerské plány podnikatele pana Passera, a jeho bratra, příbuzných paní starostky Venturové (za svobodna Passerové). Že by toto byl ten hlásaný zájem zprůhlednit politické prostředí v Praze? „Ani velkorysá kampaň, které jsme svědky, ale nemůže změnit pověst, která nové hnutí od počátku provází, že je plné odpadlíků z různých politických stran, kteří ho chtějí použít jako výtah zpět k moci“ (jak napsal deník Metro).

Jedním z hlavních cílů TOP 09 je aktivizace obyvatel naší obce tak, jak je tomu v zahraničí na západ od nás. Zkrátka, aby i v naší obci probíhala dění za spoluúčasti a spolupráce na organizaci širokého okruhu občanů a nejenom několika spřízněných kamarádů a přátel paní starostky. Aby vedení obce nenazíralo na občanské aktivity, které nevymyslelo samo jako na „nepřátelskou diverzi“ a nezakazovalo je. Z realizovaných akcí zde připomínám velice zdařilý Masopust a dvě Dostaveníčka s operetou v plně obsazeném sále v Šeberově sídlící Církve bratrské. Pro velký ohlas společně se sdružením Náš domov - dobrá adresa chystáme na podzim Dostaveníčko třetí.

Pokud dostaneme potřebnou důvěru od občanů, chceme radnici vrátit ztracenou vážnost a důvěru, chceme ji zbavit intrik, které její pověsti rovněž nesvědčí. Dobrá úroveň práce úřadu a dobré, transparentní hospodaření je naším cílem a proto vynaložíme veškeré úsilí při nápravě chyb současného vedení. Chceme zajistit spokojený a komfortní život v obci skutečně všem občanům a ne jenom několika spřízněným duším.

Výčet toho co nás trápí a co je třeba napravit či zcela změnit by mohl pokračovat, ale další podrobnosti se občané dozvědí až při přečtení našeho volebního programu, stejně tak jako seznam našich kandidátů do místního zastupitelstva. Nechceme tajnůstkařit. Vede nás k tomu ale zkušenost s vedením naší radnice, která např. nápad na pořádání pivního festivalu nám spřízněnému hrnčířskému sdružení s poukázáním na možný nepořádek v obci zamítlo, aby jej posléze samo uskutečnilo s téměř totožným programem.

Jaká to náhoda, že…

PaedDr. Jiří Pilař