Pilař: KONKURZ NA ŘEDITELKU MATEŘSKÉ ŠKOLY

16. 8. 2013

Před několika týdny zorganizovali zastupitelé naší městské části Šeberov a Hrnčíře konkurz na místo ředitelky zdejší mateřské školy. Učinili tak na základě poslední novely školského zákona (§ 166 zákona č. 472/2011 Sb., kterou se mění zákon č. 561/2004 Sb. školský zákon). 

Na konkurz měli dle výše citované novely školského zákona právo. Nutno zdůraznit, že schválení této novely zákona předcházely četné nářky zřizovatelů škol, že nemohou odvolávat ředitele, přestože se na ně snáší kritika z mnoha stran, ať již jde o zřizovatele, odborníky či občany, jejichž děti školy navštěvují. Odvolat ředitele bylo možné pouze tehdy, když porušoval zákony nebo se dopustil zásadních ekonomických pochybení. I tak při následných soudních sporech ředitel často odcházel z líčení jako vítěz. 

Již z uvedeného je zřejmé, že bylo třeba nalézt cestu jak z funkce dostat lidi organizačně neschopné, školu dále nerozvíjející, obtížně komunikující s rodiči a vůbec, takové ty „žáby na prameni“, dusící další rozvoj školy. Zákon sice nedefinuje koho do konkurzu poslat a koho ne, ale v důvodové zprávě předkládané s tímto zákonem se o tomto jasně hovoří. Zákon rovněž otevřel možnost, aby zřizovatelé v případech, kdy je vyhlašování konkurzu nadbytečné, jelikož jsou zúčastnění s prací ředitele spokojeni (a tudíž nemají důvod vybírat ředitele nového), nevyhlášením konkurzu automaticky prodloužili „funkční období“ ředitele o dalších 6 let.

Nemálo pražských městských částí včetně Magistrátu u ředitelů, s nimiž nemá zásadních problémů možnost nevyhlašovat konkurz využila. Konkurs v případě mateřské školy vyhlašuje zřizovatel na základě vlastního uvážení, nebo na návrh České školní inspekce, v případě školy základní má možnost iniciovat konkurs i školská rada. Dle výše uvedeného jsou zvolení představitelé naší obce plně kompetentní využít možnosti konkurz na místo ředitele zdejší mateřské školy vůbec nevyhlašovat.  

Žádný z výše uvedených argumentů pro vyhlášení konkurzu ve vztahu ke kvalitě řízení místní mateřské školy a ani žádný podobný se v případě stávající ředitelky Marty Hrubé nedají použít. Zdejší mateřská škola je naplněná (jako téměř každá pražská mateřská škola) a rodiče jsou s její kvalitou vesměs velice spokojení (což už o nemálo mateřských školách říci nelze). Ředitelka zajistila bezproblémový provoz v době rekonstrukce budovy a její řídící i pedagogická práce je dobře hodnocena. To není jen můj subjektivní dojem, ale přesvědčení Pražského inspektorátu České školní inspekce, Odboru školství, mládeže a sportu i Odboru kontrolních činností Magistrátu hlavního města Prahy, které k činnosti zdejší mateřské školy rovněž neměly žádných připomínek. Obě instituce se jednoznačně shodly na nepřehlédnutelných kvalitách zdejší mateřské školy a její ředitelky. Předpokládám, že podobný postoj uplatnili i odborní zástupci těchto institucí během konkurzního řízení při hodnocení jednotlivých uchazeček. 

Kladu si otázku, jaké důvody vedly zdejší zvolené zástupce nás občanů k vyhlášení konkurzu a tedy k nepotvrzení paní ředitelky Marty Hrubé ve funkci na další šestileté období. Jediný důvod, který se mi vkrádá na mysl je, že je paní Marta Hrubá členkou místně opoziční politické strany TOP 09 a nesdílí ochotně každé rozhodnutí koaličního uskupení, které momentálně v čele Šeberova a Hrnčíř stojí. O patrné správnosti této mojí hypotézy napovídá i skutečnost, že ani při účasti dalších uchazeček konkurzní komise (hlasuje každý jednotlivý člen) nevybrala nikoho, a raději přistoupila k opakování konkurzu, dle vyjádření paní starostky pro nepřesvědčivý výkon všech zúčastněných. Je to podivný postup, v konkurzech ve školství extrémně vzácně se vyskytující... Evokuje to ve mně možná lehce paranoidní představy dodatečného hledání důvodů k „nevítězství“ paní Hrubé přes její četné úspěchy v praxi a pozitivní hodnocení výše zmíněných odborných institucí. 

O paní Hrubou strach nemám, protože o takové ředitelky je všude zájem, jen mám strach o zdejší mateřskou školu. Ale především cítím nebezpečí, že by někteří volení zástupci získaný mandát ve volbách mohli vnímat jako lenní právo (souhrn zásad upravujících vzájemné poměry mezi lenním pánem a jeho vazalem).

Skončím slovy Woody Allena: „Nejsem paranoidní, ale to neznamená, že po mně nejdou.“

PaedDr. Jiří Pilař,
předseda MO TOP 09 

Paní starostka Venturová na článek ve Zpravodaji pro Šeberov a Hrnčíře reagovala značně podrážděně.  Zdůraznila, že vzhledem k současné popovodňové situaci v Hrnčířích, kdy selhala místní kanalizace a byly vytopeny některé rodinné domky, nemá čas řešit konkurs v mateřské škole a obhajovat názor zastupitelů. Nicméně mne obvinila, že věc personálně odbornou prý posouvám do role politické. Prý se snažím přesvědčit občany, že si zastupitelé nepřejí paní Hrubou za ředitelku. Jediní, kdo si hrají na politiku a opozici v obci jsou prý zástupci TOP 09, kteří se prý zřejmě inspirují politikou vedenou v hlavním městě Praze. Chování členů TOP 09 je prý pouze kritické bez snahy o pomoc při řešení problémů obyvatel obce a preferující účelovou skupinu kolem členů TOP 09. Paní starostka prý pevně doufá, že se Šeberov nedočká politického stavu, jaký je dnes v hlavním městě Praze se všemi jeho důsledky – snahou po zrušení městských částí a vytvořením větších, lépe ovladatelných území většími politickými stranami. V závěru se paní starostka s paní místostarostkou cítí ublížené kampaní, kterou prý místní TOP 09 vyvolává. 

Odpověděl jsem otevřeným dopisem, který by měl vyjít v zářijovém čísle šeberovského dvouměsíčníku:

Vážená paní starostko,

nechci čtenáře Zpravodaje unavovat prodlužováním naší diskuse, nicméně Vámi zvolená argumentace mne k tomu nutí. Píšete, že se snažím přesvědčit občany o tom, že si nepřejete paní Hrubou v pozici ředitelky. Myslím, paní starostko, že se o to ani snažit nemusím. Počet podpisů rodičů pod otevřeným dopisem na podporu paní ředitelky Hrubé, který Vám byl zaslán (85% rodičů) hovoří jasně. Nicméně si myslím, že již nejde ani tak o konkurz, jako o Váš přístup k lidem s odlišným a Vám nepohodlným názorem. Pro ilustraci uvádím část informace z jednání mezi Vámi, paní místostarostou Archalouzovou a zástupci rodičů mateřské školy, tak jak je popsala jedna účastnice:

„Ráda bych Vás všechny krátce informovala o dnešním jednání, které jsme měli s paní starostkou Venturovou domluveno a na kterém jsme předali hlavní část podpisových archů k otevřenému dopisu. Jednání se účastnila i paní Archalousová a proběhlo velmi rychle, protože nás paní starostka po deseti minutách ze své kanceláře vyhodila. Rozumějte – zvedla se v průběhu rozhovoru od svého stolu, otevřela dveře kanceláře a řekla, že máme hned odejít, na pokus sdělit jí alespoň v kostce jaké kroky bychom ještě chtěli učinit, řekla jen „jo, napište si co chcete a kam chcete. Na shledanou. To byla reakce na to, že se jí jeden z rodičů dovolil vstoupit do řeči“. 

Paní starostko, hovoříte o tom, že chování členů místní TOP 09 je pouze kritické, bez snahy konstruktivních řešení přínosných pro naše obyvatele. Toto vaše tvrzení ve mně vzbuzuje pouze úsměv, protože do nekorektního vystoupení části zastupitelů vůči paní Hrubé jsme proti většině rozhodnutí zastupitelstva radikálně nevystupovali a vždy jsme hledali a často i našli prostřednictvím naší zastupitelky konstruktivní řešení. Rovněž mne pobavilo Vaše tvrzení, že je v Šeberově jakási účelová skupina tvořená kolem členů TOP 09. Máte pravdu, je a účelem našeho snažení je především zkvalitnění života v obci. To v podstatě vedlo i k založení TOP 09 v Šeberově a Hrnčířích, byť mnozí z „účelové skupiny“ nejsou přímo členy TOP 09.  Jde nám například o zprůhlednění činnosti místního úřadu, zvláště pak ve věci veřejných zakázek, hledání důvodů nepromyšlené rezignace zastupitelů na získání prostor dvorce se středověkou tvrzí, který se mohl stát historizujícím a přitom účelným centrem obce v rámci občanské vybavenosti (viz Kunratice), neschopnost zastupitelů smysluplně řešit letitý problém kanalizace v obci, který vyústil až do povodňových stavů v letošním roce při vzestupu spodní vody, snaha po výstavbě kapacitně nesmyslně velké základní školy při silnici mezi Šeberovem a Hrnčíři bez předchozího zajištění dopravní obslužnosti, tím dalším zhoršením již nyní přetížené páteřní komunikace v Šeberově, zrušením přechodu u zastávky autobusu, kde přecházel každý a vybudováním jeho světelného ekvivalentu v místě, kde do té doby nepřecházel téměř nikdo, přesunutím zastávky autobusu mimo přístřešek a nevybudování slíbeného krakorce aby na čekající nepršelo, apod. 

Jsem rád, že se již začal řešit vousatý problém s kanalizací. To asi proto, že Vám magistrát, nyní vedený ve Vašich očích destruktivní TOP 09, konečně poskytl potřebné finanční prostředky. Nicméně mi přišlo zvláštní, že jste zahájili práce bez předchozích dohod se všemi vlastníky pozemků. Vím, že zájem obce při havarijních situacích je stěžejní. Ale i v tomto případě se má nejdříve jednat s majiteli.

V závěru svého článku píšete o účelové kampani vedené proti Vám a paní Archalouzové. Je pravdou, že se vaše způsoby jednání a rozhodování stále více občanům nelíbí, ale účelová kampaň vypadá jinak a rozhodně není snahou šeberovské TOP 09 ji rozpoutat. Nestavte se, prosím, do laciné pozice nepochopených světic. Nicméně si jen dovolím připomenout již to, co jsem napsal minule. Získaný mandát reprezentující důvěru občanů nelze vnímat jako lenní právo, kde vy jste lenními pány a občané pouhými vazaly. Rozhodování boucháním do stolu již snad máme, zaplať pámbů, za sebou. 

Jiří Pilař

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme