× Staňte se našimi členy!

Omezení sečí na Praze 11

16. 5. 2019

Letošní extrémně suchý duben a z něj vycházející společenské debaty nás přivedly k úvaze, zda alespoň v některých místech neomezit sečení jihoměstských trávníků.

Pravidelně opakovaná seč totiž sice vychází vstříc alergikům, na druhou stranu však vede k většímu úbytku vody v půdě a může snižovat různorodost rostlin a živočichů.

Proto jsme se operativně inspirovali u jiných měst a pruh ploch na jihoměstské straně ulice U Kunratického lesa prozatím vynechali ze seče, kterou naše středisko zeleně Jihoměstské majetkové zahájilo 15. dubna. Jak tyto zelené plochy vypadají, můžete vidět na přiložené fotce, kterou jsem udělal při kontrole daného místa.

Tyto vybrané plochy sledujeme, vyhodnocujeme jejich stav a nyní již vyhledáváme i další místa, na kterých hodláme seč v zájmu přírody omezit.

Společně s odborem životního prostředí a Jihoměstskou majetkovou, a. s., jsem již též začal hledat vhodné lokality pro založení květnatých luk. Na podzim, kdy je pro to ideální doba, jich plánujeme alespoň několik vysít.

Jakub Lepš

foto archiv autora