Ohlédnutí za jihoměstskou kulturou v roce 2019

8. 1. 2020

Shrnout všechny letošní kulturní a společenské akce do jednoho článku není snadné. Nemůžeme jmenovat úplně všechno, ale dovolte mi vrátit aspoň k některým z nich.

V lednu se do Chodovské tvrze i KC Zahrada vrátily po vánoční přestávce pravidelné zájmové aktivity. Chodovská tvrz nabídla vynikající Jazz club a výstavu umělců 60. let 20. století, v KC Zahrada se konaly filmové pondělky, odpolední swing i večerní divadelní představení.  

Únor byl ve znamení masopustu s výtvarnými dílnami a hlavně Masopustního průvodu se skvělou atmosférou, spoustou masek a zábavy pro malé i velké. V plném proudu byla i plesová sezóna, jejímž vrcholem byl Reprezentační ples Prahy 11 v TOP Hotelu Praha. Navštívil ho i pražský primátor Zdeněk Hřib a celý výtěžek z bohaté tomboly byl předán jihoměstskému Klokánku.

Koncem března jsme v KC Zahrada otevřeli tradici festivalů ochotnických divadel. Reprezentoval nás jihoměstský ochotnický spolek Amartum s představením Oldřich, Božena a ti druzí. V dubnu na Chodovské tvrzi proběhla vernisáž výstavy úžasných děl naivní malířky Alexandry Dětinské a před velikonočními svátky se rozezněly housle během koncertu Svěcení jara s Jaroslavem Svěceným. Závěr dubna opanovalo tradiční pálení čarodějnic.

Druhý květnový víkend ovládlo KC Zahrada právě probíhající mistrovství světa v ledním hokeji. Výkony českého národního týmu na velkoplošné obrazovce sledoval plný sál. Počátek června byl v obou kulturních centrech věnován Dětskému dni. Hojná účast byla na velmi oblíbeném grilování bez hranic a až do prázdnin se pak konala řada školních kulturních akcí a také předání maturitních vysvědčení.

Červenec je tradičně spojen s Tóny Chodovské tvrze. Letošní pětidenní festival nejen vážné hudby na nádvoří tvrze byl nejúspěšnější za posledních několik let. Po jeho skončení nastalo období letních prázdnin s nutnými provozními pracemi v obou objektech. Září patřilo Dnům Prahy 11, skvěle navštívené akci pro obyvatele všech věkových kategorií, o níž už jsme podrobně psali. Hodně lidí přilákal také Dušičkový průvod startující u Chodovské tvrze.

Závěr roku přinesl bohatý vánoční program s koncerty různých žánrů, živým betlémem, flašinetářem a vánočním koncertem Jaroslava Svěceného. Nejkrásnější byla Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby, kterou na zcela zaplněném nádvoří tvrze zpívali všichni společně.

Věřím, že v nabídce KC Zahrada i Chodovské tvrze si najdete něco zajímavého i v roce 2020. Budeme se na vás těšit.

Iva Molenová, ředitelka Kulturní JIŽNÍ MĚSTO, o.p.s.

Foto Marek Záleský a Iva Molenová

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme