ODS na Praze 11 zpolitizovala i školství

29. 4. 2014

Český volič je do jisté míry již značně otrlým, díky chování řady představitelů tradičních politických stran, které trafikanství a politizaci mnoha stránek života povýšily na velmi vysokou úroveň. Ostatně i na Praze 11 trafikanství za stávající koalice jen kvete a to zřejmě dle teze rozděl a panuj. Téměř všichni koaliční zastupitelé (ODS+ČSSD s tichou podporou KSČM) jsou či byli nějakým způsobem vázáni na veřejné zdroje. Krom uvolněných členů rady a starosty (6), tu máme uvolněného předsedu kontrolního výboru pana soudruha Hoffmana (KSČM), předsedkyni sociální komise paní Zikmundovou (ČSSD), poradce starosty pana Wolfa (ODS), ředitele městské společnosti pana Gabriela (ODS), ředitele ZŠ pana Dittricha …..atd. Samozřejmostí je i jejich účast v městských firmách. Důvěryhodnosti celé nynější koaliční garnituře nasadil pomyslnou korunu sám pan starosta Mlejnský (ODS), když v médiích vyšlo najevo, že prakticky kompletně opsal svou diplomovou práci.

 Zpolitizování školství se na Praze 11 plně provalilo v lednu 2013. A co se vlastně na ZŠ Mikulova odehrávalo? Na této ŽS to tou dobou vřelo, neboť zde bylo 34 ze 40 pedagogů ve stávkové pohotovosti a to z důvodu nepřijatelné a nekompetentní personální politiky tehdejšího ředitele „Mgr.“ Radka Pulkerta, který odvolal bez jakéhokoliv relevantního důvodu z funkce své dvě dosavadní zástupkyně, které se těšily široké podpoře, jak kolegů, tak i rodičů. Navíc tímto neodůvodněným a ničím nepodloženým krokem pan ředitel, zavdal důvod ke spekulacím, že preferuje stranickou příslušnost před odbornou výbavou pedagoga, neboť on sám kandidoval do zastupitelstva MČ Prahy 11 za ODS na 16. místě kandidátky. Navíc jeho vysokoškolské vzdělání bylo již v tuto dobu zpochybňováno před soudem. Také jeho dva noví zástupci budili velké rozpaky, neboť měli zase pro změnu velmi blízko k ČSSD a o jejich odborné způsobilosti šlo také celkem s úspěchem polemizovat.

 Ve věci zpochybnění vysokoškolského vzdělání pana Pulkrta,které jak vyšlo najevo, mělo být získáno na univerzitě A. I. Gercena v ruském Petrohradu v letech 1994 až 1999,  došlo v mezidobí k soudnímu řízení a to nejdříve před Obvodním soudem pro Prahu 4 pod č.j. 37 T 57/2012 a následně i u odvolacího soudu, kterým byl v dané věci Městský soud v Praze. Městský soud dne 4.9.2013 pod č.j. 6To 188/2013 potvrdil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 4 a svým rozsudkem jménem republiky rozhodl o vině pana Pulkerta s tím, že užil padělanou veřejnou listinu (vysokoškolský diplom) jako pravou a získal takovým činem pro sebe značný prospěch (ředitelský plat), čímž spáchal zločin padělání a pozmění veřejné listiny podle § 348 odst. 1, 2, písm. C) Trestního zákoníku, a odsuzuje se k trestu odnětí svobody v trvání dvou roků s tím, že se výkon uloženého trestu podmíněně odkládá na zkušební dobu v trvání 4 roků. Dále bylo panu Pulkertovi uloženo, aby ve zkušební době podmíněného odsouzení vydal bezdůvodné obohacení získané trestným činem a to nejméně ve výši 1.553.209,-Kč!!! Tato částka odpovídá škodě způsobené Městské části Praha 11, respektive všem jejím občanům.

 Závěrem lze tedy dle mého názoru konstatovat, že pan již bývalý ředitel Pulkert (ODS) byl dosazen na místo ředitele ZŠ Mikulova na základě stranické příslušnosti (zde ODS), než s ohledem na odbornou výbavu pedagoga a předchozí pracovní zkušenosti. V konečném důsledku tak naprosto nekompetentní člověk řídil veřejnou instituci – ZŠ – téměř 4 roky a způsobil Městské části Praha 11 škodu zatím v celkové výši téměř 2.000.000,-Kč, které se doposud nepodařilo od pana Pulkerta zpět vymoci. A otázkou zůstává, zda se to někdy vůbec podaří. Tohoto času je pan Pulkert totiž nekontaktní osobou. Nejhorší skutečností zůstává fakt, že vedení Městské části umožnilo v podstatě podvodníkovi, chcete-li padělateli, aby po dlouhou dobu působil na naše děti! Selhání par excellence, avšak k přijetí politické odpovědnosti starostou nebo aspoň někým gesčně odpovědným z řad jeho podřízených dodnes nedošlo. Je tak zajímavé, jaké problémy s vysokoškolským vzděláním v řadách ODS na Praze 11 vyplývají postupně na povrch. Je to jen špička ledovce nebo exces jednotlivců? Ještě zásadnější otázkou je, zda byl takto politicky jmenován pouze pan Pulkert nebo vícero osob? Pouze letmý pohled na Jižní Město bohužel napovídá, že o jediný případ/exces nešlo!

Jan Stárek, předseda klubu zastupitelů TOP 09

Foto: archiv autora

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme