Nový mural na Jižním Městě

30. 6. 2022

Už před dvěma lety se naše městská část zapojila do umělecké soutěže v rámci projektu MuralArt UM, který je součástí dlouhodobého programu Umění pro město. Ten funguje zejména díky finanční podpoře hl. města Prahy a jeho hlavním cílem je realizace umění ve veřejném prostoru. Projekt MuralArt UM vznikl během pandemie, a to proto, aby se i v případě uzavření galerií mohli lidé dostat ke kvalitnímu umění. Na podzim 2020 potom proběhla otevřená výzva na návrh streetartových intervencí, graffiti či velkoplošných maleb pro vybraná místa na území Prahy.

Za Prahu 11 jsme vybrali lokality dvě: betonovou zeď v ulici Ke Stáčírně (žádný ze soutěžních návrhů zde však nebylo možné bez zásadních úprav a nákladů realizovat, proto nebyl vybrán ani žádný vítěz) a zanedbaná trafostanice ve Stříbrského ulici. S návrhy na umělecké zpracování této trafostanice se zato přihlásilo více než 30 umělců. Soutěžní návrhy byly velmi kvalitní a různorodé – od přísně geometrických tvarů, přes zobrazení konkrétních prvků (robot, raketa, džungle apod.), po návrhy plastické, které počítaly i se zásahy do okolí. Odborná komise, ve které měla i Praha 11 své zastoupení, musela při svém hodnocení zohlednit, že trafostanice musí zůstat i nadále funkční a přístupná pro techniku. I přesto byla shoda na vítězi zcela jednoznačná.

1. místo získal návrh od Štěpána Rubáše. Porotu oslovila jeho jasná vize, propojení s danou lokalitou i vtip - budovu trafostanice, která svým objemem narušuje okolí a láká spíše k ilegální tvorbě než k obdivování, přenáší do virtuální reality. Použitím pixelů o rozměru 20x20 cm zobrazujícím pohledy zachycující vždy protilehlé okolí trafostanice s lokalitou splývá a z prostoru se jakoby vytrácí. Optická iluze mizení nejlépe vynikne při pohledu z větší vzdálenosti. Jestli budete mít cestu po okolí, přijďte se podívat. Pro obdivovatele pouličního umění je třeba dodat, že umělecké zpracování trafostanice Stříbrského je už druhým muralem na Jižním Městě. Tím prvním je velkoformátová malba zobrazující lilie a motýly na stěně u metra Opatov. 

Mgr. Jan Stárek

radní pro kulturu

foto archiv autora

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme