Nový bazén na Praze 11 – výhra či prohra?

24. 6. 2014

Po mnoha letech příprav, odkládání, se na Praze 11 otevírá sportovní komplex nazvaný Jedenáctka VS. Obyčejný občan musí být nadšen. Občan aspoň trochu seznámený se zákulisím výstavby, projektu a plánovaného provozu je zklamán až rozzloben. Důvody?

„Není jednoduché posoudit, zda byl bazén postaven extrémně draze. Pokud si však cenu výstavby a nabídku služeb srovnám například s rekonstrukcí plaveckého bazénu v Pardubicích, je evidentní, že je něco špatně“, říká Jan Mareš z TOP 09. Cena výstavby Jedenáctky VS se dostala na částku kolem 570 mil. Kč, v tom není obsaženo cca 100 mil. Kč, které stála již pouhá příprava. Rekonstrukce plaveckého bazénu v Pardubicích dosáhla výše 540 mil. Kč. Co mají Pardubice navíc? 50m bazén proti 25m bazénu na Praze 11, trojskluzavku, tobogán „Megaslide“, skokanský bazén, horolezeckou stěnu, sněhovou kabinu, infrakabinu, fitness, letní pláž s bazénem, tobogánem atd. atd. Je toho moc. Co má navíc bazén na Praze 11? Čtyři bazénky pro výuku plavání dětí oproti jednomu v Pardubicích a víceúčelovou tělocvičnu.

Dalším bodem jsou vícepráce. Tyto se dostaly na neuvěřitelnou částku přes 50mil Kč. Opět srovnání. Na dostavbě Aquacentra Šutka na Praze 8 činily vícepráce 40 mil. Kč. Jde o areál, který ležel ladem od konce 80. let, takže tomu odpovídala i počasím, vandaly zničená konstrukce. Jen úprava terénu a demolice činila 15 mil. Kč. Zato Jedenáctka VS se stavěla na holé louce. U některých víceprací člověka napadá jen jedno. Věděl projektant, že projektuje bazén? Jedna z definic víceprací totiž hovoří o tom, že „musí být provedeny, když Projektová dokumentace tyto práce neobsahovala v důsledku vad nebo chyb Projektové dokumentace“. Nejvíce asi všechny zaujala vícepráce nazvaná „Vodní prvek-fontána“. Tato „vícepráce“ činila 770 tis. Kč. Toto zase odpovídá definici, že „objednatel na jejich provedení trvá nebo si je dodatečně vyžádal“.

Za největší omyl projektanta a chybu investora je však považováno něco jiného, zásadního pro provoz areálu. Okamžitá kapacita návštěvníků areálu je dle vyhlášky MZ ČR 238/2011 Sb. celkem 210 osob. Dle projektové dokumentace je kapacita bazénové haly a wellness 119 osob. Tento údaj vychází z kapacity šaten, kde je k dispozici 119 skříněk. Takže projektant navrhl do areálu cca poloviční množství skříněk nežli je kapacita areálu. Automaticky jsou tedy na Jedenáctce VS sníženy příjmy, protože se do areálu dostane poloviční množství lidí, než pro který je postaven. A nelze to svádět pouze na projektanta, tyto věci si měl ohlídat investor.

Další obavy jsou bohužel z budoucího provozu areálu. Ve výběrovém řízení uspěla firma, která provozuje malý bazének v Dolních Břežanech a která se věnuje plavání dětí, miminek, vodnímu aerobicu. Zvládne vybraný subjekt provoz Jedenáctky VS? Věří si každopádně hodně, jelikož její nabídka spočívala v tom, že nebude požadovat po radnici žádné dotace, že veškeré náklady budou hradit sami a ještě budou radnici zasílat měsíčně 250tis Kč. Provozovatel očekává návštěvnost cca 900 osob denně. Tím by se dostal na cca 6. místo v návštěvnosti všech vodních areálů v republice. „Konzultoval jsem danou věc s řediteli jiných vodních areálů v republice. Jejich odhad hovoří o maximálně 300 návštěvnících denně“, sdělil Jan Mareš a pokračoval, „bohužel se obávám, že po pár měsících budeme hledat nového provozovatele a začneme bazén dotovat, jak je všude jinde obvyklé.“

Je vysoce pravděpodobné, že největší zklamání zažijí sami občané Prahy 11, a to při návštěvě vodní části. Nejde o areál určený k plavání, ve který mnohý z nich doufal, jde o areál určený pro rodiny a plavecké kurzy. Ostatně sám starosta Mlejnský prohlásil na posledním zastupitelstvu, že „VS Jedenáctka je určena primárně pro věkovou kategorii 1-18 let“.

Není však všechno pouze černé. V areálu se nacházejí čtyři nádherné malé bazénky, které jsou určeny pro plavání maminek s dětmi, pro plavání batolat, aqua aerobic či cvičení důchodců. Bazénky jsou velice pěkné, s dostatečným a příjemným zázemím. Tuto část jistě mnoho návštěvníků ocení.

Každopádně slavnostní otevření areálu proběhlo 23.6.2014. A z reakcí na facebookových stránkách Jedenáctky VS je již patrné, že občanům návštěvníkům již určité nesoulady začínají docházet.

Jan Mareš, člen TOP09 a kandidát do zastupitelstva Prahy 11
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme