Nové kulturní a volnočasové akce v Praze 11

4. 7. 2022

Nové kulturní a volnočasové akce v Praze 11

Navzdory složité situaci, kterou v posledních letech vyvolala pandemická opatření a kvůli které se kultura stala jednou z nejvíce postižených oblastní, se nám podařilo zachovat tradiční akce jako Tóny Chodovské tvrze či Dny Prahy 11. Proto jsem velmi rád, že se za mého působení podařilo na Jižní Město přivést i nové kulturní a volnočasové akce, které si rychle získali velkou oblibu. Z nich dále uvádím výčet těch nejzajímavějších:

Divadlo na Jezerce – letní scéna

V loňském roce jsme se domluvili s Divadlem na Jezerce, že jim nabídneme venkovní scénu pro letní divadelní představení na nádvoří Chodovské tvrze. Tato spolupráce pokračovala i letos. Letní scéna tak v rámci divadelních večerů přinesla excelentního Jaroslava Duška či komedie od Jana Hřebejka. Poslední ze série těchto představení proběhne 18. července. Pro velký zájem diváků a s ohledem na opakovaně plné nádvoří chceme v této spolupráci pokračovat i v budoucnu. 

Bitva o Chodovskou tvrz

Chodovská tvrz v obležení statečných rytířů, šermířů, kejklířů i středověkých muzikantů. Tak vypadala bitva o Chodovskou tvrz, kterou pořádalo Kulturní Jižní Město, o.p.s., letos poprvé ve spolupráci s Tvrzí Libušín. Návštěvníci měli možnost se seznámit s tím, jak se žilo ve středověku, prohlédnout si dobové kostýmy nebo středověkou vesničku. Celé tři dny obléhali Chodovskou tvrz rytíři, lučištníci a další bojovníci, příkop kolem tvrze se chvílemi měnil v bojiště šermířů.

Divadlo Paměti národa

Jeden z projektů, kterým nám hned v zárodku zhatila pandemie, bylo i Divadlo Paměti národa. Ve spolupráci s hlavním organizátorem, společností Post Bellum, bude od září 2022 v kulturním centru Zahrada probíhat divadelní kroužek, kde se budou vyprávět příběhy 20. století skrze autentická svědectví účastníků z cyklu Paměť národa. Kroužek je určen dětem a mladým lidem od 12 do 18 let.

Street festival

Street festival je nový open air festival plný pouličních aktivit, který se letos už potřetí konal ve Volnočasovém areálu Kupeckého U Modré školy. Jedná se o unikátní akci plnou  tance, parkouru, triků na koloběžkách a skateboardech i mnoho dalšího. Součástí festivalu je také bohatý doprovodný program pro děti i celé rodiny.

Rodinný běh Aquapalace

Vysoká účast a skvělá atmosféra - přesně takový byl již druhý ročník Rodinného běhu ČEZ Aquapalace, který se odehrál na sedmikilometrové trase od metra Opatov do Čestlic. Každý účastník si přišel na své: jak sportovci, kteří chtěli zaběhnout úsek v co nejlepším čase, tak i rodiny, které chtěly zažít pohodový sobotní den a trasu absolvovaly v pomalejším tempu. Druhého ročníku rodinného běhu pod záštitou Prahy 11 se zúčastnilo úžasných 2500 účastníků. V rámci této akce bylo obyvatelům městské části ze strany společnosti Aquapalace Praha také na září poskytnuta sleva 20% na vstup do vodního světa, za což děkujeme a těšíme se na spolupráci i v dalších letech.                                            

Vodní skluzavka

Jako novinku jsme dále připravili jihoměstským dětem velkou atrakci – 40 metrů dlouhou vodní nafukovací skluzavku. Ta si nakonec našla své místo v parku u Chodovské tvrze, kde byly pro děti v rámci akce připraveny i další doprovodné atrakce. V této nově zavedené tradici chceme pokračovat i v dalším volebním období, podle pozitivních ohlasů bychom rádi, aby se akce konala častěji.

Na závěr bych rád poděkoval společnosti Kulturní Jižní Město, o.p.s., která s naší městskou částí na zajištění bohatého programu úzce spolupracuje.

Užijte si léto a dovolené a třeba se brzy na některé z akcí na Praze 11 potkáme!

Mgr. Jan Stárek

radní pro sport, kulturu a volný čas

foto archiv autora

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme