Máme nové unikátní 3D tištěné parkourové hřiště

23. 9. 2021

Naše městská část získala další místo pro sportovní vyžití – unikátní parkourové hřiště, které vzniklo metodou 3D tisku z recyklovaných materiálů. Najdete ho ve Volnočasovém areálu Kupeckého (VAK), který tak opět rozšířil svou nabídku originálních prvků pro aktivní trávení volného času. Slavnostní otevření proběhlo 30. září.

Hřiště vzniklo díky spolupráci městské části se Stavební spořitelnou České spořitelny Buřinka.

V konkurenci několika dalších městských částí uspěla Praha 11. Hlavní trumfem vůči konkurenci byl zcela jistě i nově budovaný volnočasový areál, kde se do budoucna s prvky parkouru také počítalo. Je třeba poděkovat všem spolupracovníkům, kteří se na úspěšné prezentaci naší městské části podíleli. I díky nim Jižní Město získalo nové unikátní hřiště v hodnotě cca 3 miliónu korun.

Parkour je mezi mladými lidmi stále populárnější i proto, že si ho může zkusit v podstatě kdokoli. „Byl jsem moc potěšen, že jsme mohli pro tento inovativní sportovní projekt poskytnout pozemek a umožnit tak nejen starším dětem, ale i dospělým vyzkoušet si méně tradiční sportování v našem novém volnočasovém areálu při ZŠ Kupeckého,“ řekl Jan Stárek, radní Prahy 11 pro sport, kulturu a volný čas.

Hřiště navrhl architekt a parkourista Daniel Samek: „Parkour je moderní sport, kterému se věnuje stále větší množství dětí. Jeho výhodou je, že je levný, není k němu potřeba drahá výbava, stačí tenisky a tepláky.“ Nové hřiště o velikosti 14×12 metrů je podle Samka navíc netypické v tom, že pracuje se zaoblenými tvary.

Samotný tisk probíhal během léta na rámové tiskárně ve spolupráci s firmou 3Deposition, která vznikla jako spinoff k výzkumným aktivitám na Vysokém učení technickém v Brně. Firmu oslovila stavební spořitelna, která s nimi již spolupracovala dříve. Při výrobě parkourového hřiště tak byly využity bohaté zkušenosti brněnských odborníků s 3D tiskem.

„Nové 3D hřiště je ukázkou toho, že veřejná, výzkumná a soukromá sféra mohou spolupracovat na projektech, které slouží široké veřejnosti. Věřím, že to není poslední podobná spolupráce na Jižním Městě,“ doplnil Jan Stárek.

Jan Stárek, radní MČ Praha 11 (TOP 09)

Galerie