Letošní Dny Prahy 11 byly ve znamení sluníčka, dobré nálady a nabitého programu, ze kterého si vybral úplně každý

1. 10. 2021

První festivalový den přinesl na Jižní Město spoustu zážitků. Ve čtvrtečním odpoledni měli o zábavu postaráno nejmladší návštěvníci. Někteří v klidu stinného nádvoří Chodovské tvrze sledovali pohádku Fimfárum, další se vydali po stopách indiánů při výtvarném tvoření. Zvědavci v rámci přehlídky integrovaného záchranného systému zkoumali útroby policejních a hasičských aut či improvizovaných vojenských střelnic nebo sledovali ukázky policejních psů a koní v akci. Velké díky patří Městské policii, Hasičskému záchrannému sboru hl. m. Prahy, Dobrovolným hasičům, Krajskému velitelství Armády ČR a v neposlední řadě i Českému červenému kříži. V parném téměř letním dni se děti mohly osvěžit na obří skluzavce nebo vyřádit na skákacím hradu.  Nikomu nemohl uniknout koncert populárních Lollipopz následovaný dvojicí  Ben a Mateo. Výskot, hromadné přizvukování a obří aplaus se šířil celým parkem.

Po šesté hodině odpolední přišel na řadu ten správný festivalový program pro dospěláky. Energií sršící Vilém Čok se skupinou Bypass předvedl ohromující hudební show. Večer zahájil radní pro kulturu, sport a volný čas pan Jan Stárek, vše dobré Jižnímu Městu a jeho obyvatelům, kteří se do prvních domů přistěhovali před 45lety, popřál starosta pan Jiří Dohnal.  Po setmění se parkem rozezněl opojný hlas Báry Basikové. Nechyběly muzikálové melodie ani další hity z pestrého repertoáru této skvělé zpěvačky.

Pátek byl stejně vydařený jako předchozí den. Děti se mohly naposledy vyřádit na obří vodní skluzavce a zkusit své schopnosti v různých sportovních disciplínách v rámci sportovních her, které obsadily oba parky. Kreativci měli možnost si ve výtvarných dílnách vyrobit zvířátka z recyklovaného materiálu a díky fantazii našich nejmenších vznikali sloni, opice i rybičky.  Ve velkém šapitó byla pro všechny připravena pohádka Špílmachr – tradiční česká dramatická kuchyně plná loutek ovoce a zeleniny a bohatá na smích, slzy a vitamíny!  

V parku u minigolfu zatím prováděli své krkolomné kousky sportovci v dech beroucí akrobatické show ve stylu freestyle BMX, které jakoby popíraly zemskou gravitaci.   

Podvečer  přinesl zásadní novinku v programu Dnů Prahy 11 – druhou scénu s doprovodným hudebním programem. Pod stromy a ve stínu soch u Chodovské tvrze vznikla pohodová pikniková zóna, kde bylo možné si půjčit deku a užívat relax s celou rodinou. Hudební nabídka nabídla nahlédnutí do programu Jazz Klubu Tvrz a dalších akcí, které se na Chodovské tvrzi celoročně pořádají. Jedinečnou atmosféru zde podtrhli Blue Hats, smooth jazz/soul/funky kapela a Jamie Marshall, britský kytarista a zpěvák se svou skvělou one man show. Hlavní program patřil v pátek večer stálicím naší hudební scény Danu Bártovi se skupinou Illustratosphere s ochutnávkou z jeho posledního alba a  Kamilu Střihavkovi s jeho The Leaders.

A ještě jednu novinku přinesl pátek – účast festivalového Barbershopu. Nově otevřený  The Barberhood nabídl pánským návštěvníkům jedinečnou příležitost vyzkoušet služby profesionálů. Akce měla benefiční přesah, každý si sám zvolil výši odměny a ta putovala do Fondu ohrožených dětí  Klokánek na Jižním Městě.  

Poslední festivalový den, sobota, byl již tradičně zasvěcen multikulturnímu festivalu Sousedé z Jižáku, který nabídl folklór nejen český, ale i cizokrajný. Výtvarné dílny pro děti byly plné barev, pestrosti  a ornamentálnosti v mexickém stylu a takové byly i vlastnoručně vyrobené masky, ve kterých ti nejmenší běhali po zbytek dne. V infostánku byly připraveny informace pro cizince. Chuťové pohárky návštěvníků potěšil pestrý výběr arabských předkrmů mezze či tenkých vietnamských slaných palačinek. Sobotní hudební a taneční program zahájil Ondřej Smeykal  výjimečným sólovým představením hry na dechový hudební nástroj australských domorodců didgeridoo.  Následovala vystoupení českých folklórních souborů Vrbina a Mateník s lidovou muzikou kičera, ve stanu děti s nadšeným pištěním sledovaly legračního klauna a jeho pohádku Maringotka.

V piknikové zóně zatím všechny uchvátila svým zpěvem teprve šestnáctiletá Bára Líbová s akustickou kytarou a repertoárem od Raye Charlese po Eda Sheerena, stejně jako The Cello Boys se svým virtuózním spojením klasiky s popem.

To už ale před hlavní scénou začínal workshop temperamentní samby pod vedením učitelky tance Taiany Delmiro, narozené přímo v brazilském Rio de Janeiru. Taiana na pár chvil dokázala přenést atmosféru tamního proslulého festivalu na Jižní Město a roztančila návštěvníky všech věkových kategorií.  Jihoamerické rytmy poté vystřídaly neméně dynamické rytmy balkánské v podání kapely Džezvica. Parkem se nesly melodie inspirované romskou hudbou, tklivými baladami i lidovými písněmi.  

Na závěr vtrhla jako  tajfun na pódium kapela Tygroo s kombinací klezmeru a balkánské hudby s žánry moderními, jako funk a hiphop. Jejich naprosto strhující vystoupení především na akustické nástroje a bicí bylo tou správnou tečkou za letošními Dny Prahy 11.

Během celého festivalu měli milovníci umění výjimečnou možnost prohlédnout si zdarma výstavu Český surrealismus a nahlédnout tak do interiéru Chodovské tvrze.

Před padesáti lety přijely na zdejší pole a louky první bagry, aby se po pěti letech do nových domů začali stěhovat první obyvatelé. Od té doby Jižní Město žije! A o tom jsme se mohli přesvědčit i na letošních oslavách naší městské části.

Iva Molenová, ředitelka společnosti

Kulturní Jižní Město o.p.s.

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme