Ladislav Kos (HPP11) odvolal radního Prahy 11 Dohnala (Piráti). A jak že to všechno bylo?

21. 4. 2023

Včerejší bleskové odvolání radního Prahy 11 Jiřího Dohnala (Piráti), pro které byl rozhodující hlas ex-senátora a současného zastupitele za Hnutí Pro Prahu 11 Ladislava Kose, už přináší celou řadu reakcí na sociálních sítích v tomto duchu: Tato koalice Hnutí pro Prahu 11 (HPP11), Pirátů a Prahy 11 Sobě měla skvěle našlápnuto a byla nadějí pro Prahu 11 a jejím jediným problémem bylo jedno „zkažené jablko“, totiž Ladislav Kos, který zradil a podrazil starostku Šárku Zdeňkovou a své další hodné a schopné kolegy a kolegyně z HPP11.

Tento narativ je potřeba dát do kontextu a zcela ho odmítnout, neboť je od pravdy asi tak daleko, jako Buenos Aires od severního pólu.

V první řadě je nutné uvézt, že po dlouhé roky byli Šárka Zdeňková a Ladislav Kos politickými spojenci jako Čuk a Gek (nebo spíš Pat a Mat) - koneckonců roky byla Šárka Zdeňková asistentkou Ladislava Kosa v Senátu a předtím v letech 2014-16 spolu tvořili tvrdé jádro a vůdčí dvojici HPP11, která postupně sebrala moc jejich kolegovi a starostovi Jiřímu Štylerovi, rozbila naši tehdejší koalici a na závěr stáhla Jiřího Štylera do opozice.

Tak, jako se včera svým porušením koaliční smlouvy a podrazem či „podrazem“ na Šárku Zdeňkovou zachoval Ladislav Kos, se HPP11 a zejména Šárka Zdeňková chovali vždy. Vládnout s HPP11 po volbách 2014 byla pro nás noční můra, teď si to poprvé "užívají" i Piráti a současná "občanská válka" mezi Ladislavem Kosem a zbytkem HPP11 je jen názornou ukázkou toho, co vždy bylo a nadále je HPP11 zač.

Pro připomenutí: byla to např. právě dvojice Ladislav Kos a Šárka Zdeňková, která si na podzim roku 2016 jaksi „nevšimla“, že jejich kolega a volební lídr Jiří Štyler je nadále starostou Prahy 11 (a jejich další kolega z HPP11 Petr Lukeš radním) a za HPP11 vydali absurdní veřejné oznámení, že HPP11 odchází do opozice! Odtud tehdejší přezdívka Jiřího Štylera „opoziční starosta“, kterou si po této „kudle do zad“ od Šárky Zdeňkové a Ladislava Kose tehdy vysloužil. Holt Ladislav Kos včera jen v určité modifikaci aplikoval to samé, co tehdy spolu se Šárkou Zdeňkovou nacvičili poprvé.

Ad argument „tato koalice by mohla fungovat, pokud by se neopírala o hlas Kose“.

Nemohla.

HPP11 a Šárka Zdeňková, kteří jsou (byli) vůdčí silou této koalice, v těch minulých čtyřech měsících od svého zvolení plně potvrdili své papírové předpoklady, tedy naprostou neschopnost spravovat městskou část a koneckonců ani sami sebe.

Ono je strašně jednoduché sedět v opozičních lavicích, jako HPP11 minulých šest let sedělo, a křičet od rána do večera „vy na radnici děláte všechno špatně“.

Je velmi snadné sestavit krátký a poloprázdný volební program, s jakým kandidovalo HPP11, s líbivými populistickými hesly typu „Dáme Jižní Město do pořádku“ a „starostka, kterou nám bude Praha závidět“.

A pokud Vám nevadí lhát, tak je jednoduché přivábit hlasy řady voličů, kteří o roli samosprávy a územního plánu mnoho nevědí, a slíbit jim „zeleň místo betonu“, o nenaplnitelných slibech HPP11 za neexistující stovky milionů či miliard kč ani nemluvě (alespoň jeden konkrétní příklad – nesplnitelný slib HPP11, že zajistí kulturní centrum v Hájích v bývalém multikině Galaxie, které by městská část ale musela za neuvěřitelně drahé peníze od soukromého majitele vykoupit a pak za další nesmírně vysoké peníze přestavět).

Něco úplně jiného je však dosednout do lavic radních na radnici Prahy 11, převzít zodpovědnost za rozpočet ve výši cca 500 milionů Kč (s investicemi ještě daleko víc) a efektivně vládnout.

Nechci se pouštět do podrobnějších úvah, zda nejlepší kvalifikací pro radního pro správu zmiňovaného mnoha set milionového rozpočtu Prahy 11 je to, že jde o taxikáře (radní pro finance Marek Milaberský, HPP11), zda místostarostkou pro životní prostředí, což např. zahrnuje náročné investiční akce typu revitalizace vnitrobloků a sportovišť, má být paní Ivana Hovorková (opět HPP11), jejíž jediným veřejně dohledatelným „projektem“ či aktivitou je zkrachovalá komunitní minizahrádka, nebo zda tomu všemu má šanci z pozice starostky „velet“ Šárka Zdeňková s profesní kvalifikací senátní asistentky (a již jednou zcela nekompetentní a neúspěšné radní), ale jejich způsob vládnutí ukázal, že tato koalice pod jejich vedením neměla a nemá šanci fungovat.

Opět alespoň jeden příklad pro ilustraci, který jsme též probírali na včerejším zastupitelstvu. Šárka Zdeňková a spol se sami v koaliční smlouvě zavázali, že nejpozději v druhé polovině letošního března jejich rada zveřejní své Programové prohlášení – tedy plán, co že vlastně na radnici hodlají za peníze daňových poplatníků čtyři roky dělat a prosazovat. Navzdory jejich tvrzení, že tento dokument měla Šárka Zdeňková a spol. k dispozici již koncem loňského roku, jim jeho zveřejnění trvalo o měsíc déle (!) a jeho „zveřejnění“ mělo tu podobu, že těch několik obecných stránek o „konání dobra na Praze 11“ nám zastupitelům pouze poslali v předvečer včerejšího zastupitelstva na e-maily. Teprve po našich zastupitelských urgencích ho za několik hodin bez omluvy zvládli umístit i na web Prahy 11.

Samostatnou kapitolou HPP11 jsou pak skandály jejich tří zastupitelů spočívající v jejich xenofobní, rasistické a antisemitské rétorice. O Jiřím Štylerovi a jeho skandálním výroku z roku 2021 o „židobolševickém materiálu v radě“ a o jeho kolegovi Martinovi Farmačkovi, který tento výrok obhajoval slovy „židobolševik je normální výraz v ODS“, bylo v minulosti v médiích referováno dostatečně, stránky „novinových“ článků v těchto dnech pak kvůli své rasistické urážce vietnamských spoluobčanů nově plní další koaliční zastupitel a radní za HPP11, Libor Vrkoč. HPP11 jako celek ani starostka Šárka Zdeňková se od této rétoriky svých kolegů nikdy nedistancovali a neomluvili se za ni, včerejší individuální polo-omluva radního Vrkoče za jeho neomluvitelný výrok zněla, kulantně řečeno, hodně nedostatečně a neupřímně.

Podtrženo sečteno (a to bych v tomto textu mohl mnohonásobně déle pokračovat a uvádět desítky dalších podobných konkrétních situací a případů):

Šárka Zdeňková si jako předsedkyně a volební lídr HPP11 sestavila koncem loňského roku na Praze 11 tu nejtěsnější možnou osmnáctičlennou koalici, která ze strany jejího HPP11 stála a stojí na hlasech tří zastupitelů s xenofobní, rasistickou a antisemitskou rétorikou, do rady Šárka Zdeňková umístila zcela nekvalifikované a nekompetentní radní včetně sebe, svůj vlastní klub nezvládla udržet jednotný a odvoláním pirátského radního Dohnala díky rozhodujícímu hlasu svého „domácího“ zastupitele a svého dřívějšího politického souputníka Ladislava Kose pouze „ochutnala svoji vlastní medicínu“ z minulosti.

Ať už další politický vývoj bude jakýkoliv (např. čerstvě diskutovaná možnost rezignace Ladislava Kose ze zastupitelstva, jeho nahrazení další zcela nekvalifikovanou kandidátkou HPP11 Martinou Schikorovou a scénář „koalice HPP11, Piráti a Praha 11 Sobě jede dál“), dokud bude na radnici vládnout nekompetence, podrazy, populismus a lži v podání HPP11, nečeká Prahu 11 nic dobrého. My jakožto opozice tuto vládnoucí koalici hlídáme a vystavujeme ji pravidelně účet, pokud to bude potřeba, budeme v tom ze všech sil pokračovat i nadále. Držme dál naší Praze 11 palce!

Jakub Lepš, předseda RO TOP 09 Praha 11

foto archiv autora

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme