Kdo není s námi, je proti nám, aneb starostování podle Šárky Zdeňkové

10. 5. 2023

Poslední dny ukázaly pravou tvář Šárky Zdeňkové, předsedkyně Hnutí pro Prahu 11. Pro udržení starostenské židle neváhala vyměnit zakladatele Hnutí pro Prahu 11 a bývalého senátora Ladislava Kose, kterému dělala skoro šest let asistentku v Senátu, za Piráta Jiřího Dohnala. Ano, toho Dohnala, který byl i hlasem L. Kose odvolán kvůli průtahům s rekonstrukcí ubytovny Sandra a nevýhodným podmínkám pro dotace od hl.m. Prahy, které znamenají, že Praha 11 nebude mít možnost obsadit rekonstruované byty podle vlastních potřeb.

Pirát Dohnal je Zdeňkové milejší, a to i když ho minulé čtyři roky tvrdě kritizovala. Kvůli této nesourodé koalici s Piráty navíc muselo Hnutí pro Prahu 11 zcela rezignovat na svůj volební program. Na posledním zastupitelstvu veřejně zastupitelé HPP 11 sdělili, že volební program je něco jiného než koaliční smlouva. To znamená, že při sjednání koalice HPP11, Praha Sobě a Pirátů muselo HPP11 udělat obrovské kompromisy, kterými svůj volební program popřelo. Nebude se snižovat daň z nemovitosti, nebude Kulturní dům Galaxie, nebude dětská pohotovost na Jižním Městě. Od doby, co má HPP11 na starosti územní rozvoj, najednou přiznává, že radnice městské části není ta, kdo rozhoduje o povolování staveb, a tedy výstavbě lze zabránit jen velmi obtížně. Nebude tak ani zeleň místo betonu.

Přesto za této situace Zdeňková neváhá a navrhuje vyloučit svého souputníka Kose z domovského HPP11, což se jí na druhý pokus podaří a Kos je těsnou většinou z HPP 11 vyloučen a vzdává se mandátu zastupitele. Je nahrazen servilní a nekvalifikovanou M. Schikorovou. Dosud neposlušný zastupitel Štyler raději mění názor a po dvou týdnech hlasuje opačně, než hlasoval minule, aby byla zajištěna nejtěsnější většina hlasů. A tak to zjevně bude po čtyři roky. Zastupitelé HPP 11 budou muset hlasovat jako jeden muž pro materiály, se kterými nesouhlasí, jen proto, aby Zdeňkovou udrželi v křesle.

Bývalý senátor a zastupitel Kos však ještě poslední slovo neřekl. Do roka a do dne povstane jako Fénix z popela, protože tak hrozné vedení radnice, plné nekompetentních osob, tady ještě nebylo. Jediný Kos z HPP11 neuhnul ze svých názorů, a to lidé ocení. Komu budou voliči věřit příště? Zdeňkové, která z touhy po moci musí dělat pro voliče HPP11 nepřijatelné kompromisy s Piráty, nebo Kosovi, kterého nevybíravě odstranila, protože měl jiný názor na tuto koalici? Odstranění Kose je začátek konce HPP11. Jak dlouhý bude poločas rozpadu Hnutí pro Prahu 11, na to si počkejme.

Mgr. Tereza Dolanská, zastupitelka za TOP 09 / STAN

foto archiv autorky

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme