Jak se dojí místní rozpočet a proč Pavel Bém nikdy nepůjde sedět

23. 6. 2014

Víte jak politik, který vládne velkým rozpočtem, může (zatím) beztrestně část „odklonit“ (rozuměj ukrást)? Je to snadné. Nejprve se najde nějaký problém. Potom se objeví na první pohled osvědčené a moderní řešení. Následně se zpracuje „odborná“ studie, která nafoukne náklady o polovinu a aby to nevypadalo podezřele, nadhodnotí se výnosy nebo vynachválí nefinanční přínosy. Poté nastává to nejdůležitější, kdy politik musí najít nějakou kavku (rozuměj obětního beránka) mezi svými podřízenými, který bude vše zaštiťovat a podepíše se pod smlouvy, faktury a předávací či akceptační protokoly. Nejčastěji jde o ředitele IT či stavebního (investičního) odboru, případně odboru veřejných zakázek. Poté se politikem zmanipuluje veřejná zakázka, kde je předem znám vítěz, který si zajistí do soutěže křoví v podobě spřízněných „konkurentů“. Projekt se v médiích vychvaluje a propaguje, všichni zúčastnění jsou pravidelně odměňováni. Kavka podepíše smlouvu a politik následně od dodavatele (IT či stavební firma) dostává úplatek na ruku. Kavka dostane projektové odměny a všichni jsou spokojení. Pokud se o zakázku začne zajímat protikorupční útvar policie, který samozřejmě okamžitě zjistí porušení zákona v podobě předražené zakázky či pletich při veřejné soutěži, před soud jde ke svému nehranému úžasu kavka, která vše v rozporu se zákonem podepsala, nikoliv politik. Ten většinou figuruje jako svědek a u soudu ztrácí paměť nebo dokonce decentně kavku obhajuje. Nechápající Kavka bývá odsouzena a politik si užívá svých mnohamilionových úplatků.

Pokud Vám tento scénář připomíná pražský Magistrát za vlády Pavla Béma a jeden profláknutý projekt, který nemá snadné řešení, pak vězte, že podobné věci se zřejmě děly i jinde v Praze. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu již začal utahovat smyčku. Například na radnici Prahy 11 provedl na podzim razii, při které zabavil materiály k mnoha pochybným projektům. Zastupitelé koalice ODS+ČSSD+PP s podporou KSČM by možná mohli začít být nervózní, ale víc by se asi měli bát radniční úředníci - kavky.

Ing. Tomáš Vostřel, Jihoměšťan (kandidát do zastupitelstva za TOP09)