I politici platí za pivo. Bohužel z našich kapes!

22. 9. 2014

Spotřeba piva se v České republice v posledních pěti letech ustálila mezi 150 - 160 litry ročně na hlavu, to je číslo známé. Možná nás však překvapí, jakou spotřebu zlatého moku vykazuje radnice Prahy 11.

Pro ujasnění jde o náklady, které v minulosti schválila rada  městské části nebo přímo starosta Dalibor Mlejnský (ODS)  pro pivní domy či prodejny k vyplacení z rozpočtu Městské části Praha 11.

V roce 2007 šlo o celkovou částku      28.668,- Kč.
V roce 2008 byla celková platba         45.135,- Kč.
V roce 2009 částka trochu zaostala    33.422,- Kč.
V roce 2010 už šlo minimálně o        554.780,- Kč!!! 

(zatím dohledané faktury)

Tato těžko uvěřitelná suma je snadno vysvětlitelná, rok 2010 byl totiž rokem volebním. Na pivo rozdávané na předvolebních akcích modrého týmu si místní jistě vzpomenou. Faktury jsou převážně vystaveny na Pivovar u Bulovky, Pivovarský dům a hlavně na Jihoměstský pivovar. Různorodost dodavatelů nás ale nesmí zmást. Všechny tyto firmy spojuje jméno František Richter, který v minulých komunálních volbách kandidoval na Praze 11.

V povolebním roce 2011 by rozumný člověk čekal jistý pokles výdajů, ale opak je pravdou. Z osmi dohledaných Richterových faktur nejvíc pobaví faktura na 801.000,- Kč  pro Pivovar u Bulovky (fa č. 2011530201, prý na oslavy 35. narozenin Jižního města a Folklorní festival).

Na zastupitelstvu jsme pak mohli slyšet i větu: "Naprosto nesystémové vyvádění peněz z městského rozpočtu," kterou řekl J. Janeček (ODS, nyní OKS). Jenže on jí nepoužil na "pivní výdaje", ale pro zrušení, respektive nepřidělení dotace (250 tis. Kč) na pečovatelskou asistenci pro Klub vozíčkářů v Petýrkově ulici, který se, ne svou vinou, dostal do obtížné situace.

Z výše uvedeného vyplývá, že kreativita, s jakou je z veřejných financí placena vlastní sebe propagace tradičních polistopadových politických stran, je prostě nedostižná. Při nadcházejících volbách se tedy neostýchejte vzít si nějaké to kafe, koblihu či pivo "zadarmo". Stejně je pravděpodobně zaplaceno z vašich daní!

Nebo si myslíte, že to bude letos jiné?

Jan Stárek, s přispěním Petra Slavíka, předseda Klubu zastupitelů TOP09

foro: archiv autora

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme