Graffiti ve Volnočasovém areálu Kupeckého (VAK)

23. 8. 2021

Sport a umění patří k sobě. Dalším důkazem toho je zcela nové velkoformátové graffiti od pop-artového výtvarníka a performera Josefa Rataje, které ozdobilo jednu ze stěn minirampy ve Volnočasovém areálu u ZŠ Kupeckého (Modré školy).  Areál tak láká už nejen příznivce sportování na pumtracku a minirampě, ale i milovníky specifického uměleckého směru. „Je to logické, protože volný čas si lze užít nejen sportováním, ale také kulturou. Street art k Jižnímu Městu neodmyslitelně patří a já mám radost, že se nám daří nacházet prostory pro jeho uplatnění. Osobitý styl Josefa Rataje skvěle vystihuje celou atmosféru VAKu a jeho graffiti sem perfektně zapadá,“ uvedl Jan Stárek (TOP 09-STAN), radní Prahy 11 pro sport, kulturu a volný čas.

Josef Rataj se narodil v roce 1979 v Plzni a kladný vztah k umění měl díky své rodině již od dětství. Během opakovaných cest do USA se zamiloval do pop-artu a posléze se stal jeho průkopníkem také u nás. Jeho vzorem jen Andy Warhol, který tento poněkud kýčovitý styl proslavil. Významně ho ovlivnilo Los Angeles se svou specifickou atmosférou, ale také Las Vegas a další americká místa.

Inspiraci pro své originální dílo umístěné ve VAK našel Josef Rataj ve specifické subkultuře skateboardistů.  „Vzhledem k využití volnočasového areálu Kupeckého jsem pracoval se skateboardovou tématikou, takže se mi okamžitě vybavil Tony Hawk, hlavní představitel této kultury. Já sám jsem s tvorbou začínal na pláži v Los Angeles, která je známá svým velkým skateboardovým parkem, inspirace tím pádem přicházela sama,“ přiblížil Josef Rataj vznik díla.

Ale nebyla to inspirace jediná. Ten, kdo se o moderní umění zajímá, v graffiti najde i řadu dalších typických znaků. „Jsou tu odkazy na Hollywood, Andyho Warhola, Mr. Brainwashe a Banksyho – tedy vše, co obdivuji. Vždy se totiž snažím, aby každý, kdo vidí mé dílo, na chvilku cítil patinu toho místa, slunce města andělů a filmu, ale i underground. Pop-art je pro mě symbolem svobody projevu a kýčovité umění, které znázorňuje určitý styl života,“ dodal autor. Graffiti na minirampě chrání speciální nátěr jak před nepříznivými povětrnostními vlivy, tak před případným poškozením.

Jižní Město a moderní umění spolu skvěle ladí. „Po murálu u stanice metra Opatov, který vznikl v loňském roce, tak do street artové kolekce přibylo další výrazné dílo. Věřím, že nebude posledním,“ doplnil Jan Stárek.

Jan Stárek, radní MČ Praha 11 za TOP 09

foto archiv autora