Graffiti ve Volnočasovém areálu Kupeckého (VAK)

23. 8. 2021

Sport a umění patří k sobě. Dalším důkazem toho je zcela nové velkoformátové graffiti od pop-artového výtvarníka a performera Josefa Rataje, které ozdobilo jednu ze stěn minirampy ve Volnočasovém areálu u ZŠ Kupeckého (Modré školy).  Areál tak láká už nejen příznivce sportování na pumtracku a minirampě, ale i milovníky specifického uměleckého směru. „Je to logické, protože volný čas si lze užít nejen sportováním, ale také kulturou. Street art k Jižnímu Městu neodmyslitelně patří a já mám radost, že se nám daří nacházet prostory pro jeho uplatnění. Osobitý styl Josefa Rataje skvěle vystihuje celou atmosféru VAKu a jeho graffiti sem perfektně zapadá,“ uvedl Jan Stárek (TOP 09-STAN), radní Prahy 11 pro sport, kulturu a volný čas.

Josef Rataj se narodil v roce 1979 v Plzni a kladný vztah k umění měl díky své rodině již od dětství. Během opakovaných cest do USA se zamiloval do pop-artu a posléze se stal jeho průkopníkem také u nás. Jeho vzorem jen Andy Warhol, který tento poněkud kýčovitý styl proslavil. Významně ho ovlivnilo Los Angeles se svou specifickou atmosférou, ale také Las Vegas a další americká místa.

Inspiraci pro své originální dílo umístěné ve VAK našel Josef Rataj ve specifické subkultuře skateboardistů.  „Vzhledem k využití volnočasového areálu Kupeckého jsem pracoval se skateboardovou tématikou, takže se mi okamžitě vybavil Tony Hawk, hlavní představitel této kultury. Já sám jsem s tvorbou začínal na pláži v Los Angeles, která je známá svým velkým skateboardovým parkem, inspirace tím pádem přicházela sama,“ přiblížil Josef Rataj vznik díla.

Ale nebyla to inspirace jediná. Ten, kdo se o moderní umění zajímá, v graffiti najde i řadu dalších typických znaků. „Jsou tu odkazy na Hollywood, Andyho Warhola, Mr. Brainwashe a Banksyho – tedy vše, co obdivuji. Vždy se totiž snažím, aby každý, kdo vidí mé dílo, na chvilku cítil patinu toho místa, slunce města andělů a filmu, ale i underground. Pop-art je pro mě symbolem svobody projevu a kýčovité umění, které znázorňuje určitý styl života,“ dodal autor. Graffiti na minirampě chrání speciální nátěr jak před nepříznivými povětrnostními vlivy, tak před případným poškozením.

Jižní Město a moderní umění spolu skvěle ladí. „Po murálu u stanice metra Opatov, který vznikl v loňském roce, tak do street artové kolekce přibylo další výrazné dílo. Věřím, že nebude posledním,“ doplnil Jan Stárek.

Jan Stárek, radní MČ Praha 11 za TOP 09

foto archiv autora

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme