Glosa: Přešlapy jihoměstských přešlapů aneb o veřejné zeleni na Praze 11

25. 9. 2014

Svoji krátkou glosu začnu pohledem na tzv. přešlapy, kterými se radnice Prahy 11 tak ráda chlubí. Jedná se o stezky, které jsme my občané Prahy 11 za ta léta postupně vyšlapali a které se následně pokryjí nějakým pevným povrchem, nejčastěji betonovými dlaždicemi.

 Tyto přešlapy podle mě perfektně ilustrují přístup naší současné politické reprezentace k zeleni. Na papíru (např. v radničním Klíči) vše vypadá bezchybně. Místo abychom po dešti chodili bahnem tak si pohodlně jdeme po betonovém chodníčku, že? Ano, tento bod platí. Avšak:

 -        Značná část těchto přešlapů sestává pouze z jedné řady dlaždic (viz foto), takže nejsou použitelné pro kočárky či občany na vozíku a těžko umožňují, aby se na ně vešli chodci jdoucí proti sobě.

-        Většina těchto přešlapů je sice pro chodce funkční, avšak hyzdí okolí. Najděte schválně přešlap, který nevypadá jako provizorní stezka pro dělníky někam na staveniště (pár takových sice je, většinou však z let již dávno minulých).

 Já si nejen praktický, ale i pro oko přitažlivý prostor veřejné zeleně, tedy představuji zcela jinak.

 A v zásadě to samé platí pro naši veřejnou zeleň jako celek. Na papíru a v předvolebních letácích vypadá vše výborně – statisticky jsme jedna z nejzelenějších pražských čtvrtí. Pokud však pomineme prostory Milíčovského, Kunratického a Hostivařského (leso)parku a několik málo výjimek, kvalita zelených ploch na Praze 11 je nevalná. Schválně – kam byste v naší čtvrti vzali zahraničního hosta, abyste mu s hrdostí ukázali hezký kousek parku, veřejnou fontánu či zajímavý květinový záhon? Kolik takových míst na Praze 11 máme?

 A teď co s tím:

 Za základ považuji, aby naši čtvrť spravovali lidé, kterým na zeleni a obecně veřejném prostoru záleží. Lidé, kteří naší veřejnou zelení po chodnících a zmiňovaných přešlapech pravidelně chodí a chtějí jejich nevalnou úroveň pozvednout  - a to nejen statisticky na papíře.

 Konkrétně:

 -        Stávající i nové přešlapy jednoznačně ano, ale kromě praktické funkce musí splňovat i určitá estetická kritéria. Veškeré přešlapy či nové chodníky je nutné důkladně naplánovat a to nikoliv od stolu, ale přímo na místě. Ideálně ve spolupráci s místními občany a pod dohledem odborníka typu zahradního architekta. Přešlapy též musí vhodně navazovat na stávající chodníky a zejména přechody – ani to není v současnosti vždy pravidlem. Jinými slovy přešlapy je nutné dělat pořádně. Je to sice dražší, ale správné řešení, které přispěje ke kvalitě našeho prostředí.

 -        „Více stromů, o něco méně keřů“. Na mnoha místech Prahy 11 najdeme keřové skupiny, které nadměrně zasahují do chodníků, vypadají neuspořádaně, hemží se těžko odstranitelnými odpadky a vytvářejí temná místa. Ta pak nahrávají jak subjektivnímu pocitu nebezpečí, zejména v noci, tak jsou faktorem, který objektivně usnadňuje páchat zločin. Takové případy jsou doloženy, jako např. přepadení tak krádeže z automobilů. I u stromů však má platit, že méně je někdy více. Stromy musí být vysazovány s rozumem, pod dohledem odborníků, aby jejich přínos byl opravdu zcela pozitivní. Na mnoha místech naší zeleně najdeme stromy, které jsou zcela nevhodně vysazeny (např. zasahují do jiných stromů) či se jedná o nevhodné druhy, které živoří.

 -        A podobně jako se stromy to je např. s lavičkami. Daleko víc než o jejich počet se musíme starat o to, zda jsou umístěny na vhodných místech, kde je my občané oceníme. A dále je nutné je pravidelně udržovat, aby opravdu lákaly k posezení. Komu se chce usednout na lavičku v novém parku, pokud již po dvou letech vypadá tak neudržovaně, jak ukazuje přiložené foto?

 -        Kdy jste naposledy viděli, že by městská část někde vyčistila kraje chodníků, kam z trávníků či od obrubníků zarůstá tráva a plevel? Zcela výjimečně, naopak jihoměstským standardem je bohužel pohled, jaký ukazuje další foto.

 -        Naše veřejné plochy by si vedle trávníků, keřů a stromů zasloužily daleko více oživení. Ano, nemáme zahradnickou/parkovou tradici jako Francouzi či Japonci ani nafukovací rozpočet, ale alespoň někde bychom si mohli dovolit hezký květinový záhon, který by např. mohli levně pomáhat udržovat studenti zahradnických škol. A podobně bych byl velmi rád, abychom se konečně dočkali hezkých vodních prvků, v současnosti zcela chybějících (o nich jsem se podrobně rozepsal zde: http://goo.gl/fWQSAS).

 Těmito body jsem téma naší veřejné zeleně samozřejmě zdaleka nevyčerpal, ale snad se mi alespoň podařilo naznačit, kde vidím hlavní nedostatky a jakým způsobem by se měly řešit. Stávající radnice totiž péči o zeleň zredukovala převážně na sekání trávy (více viz např. http://goo.gl/cHFoyL) a již zmíněné přešlapy, to však pro vytvoření kvalitní zeleně ani omylem nestačí.

Jakub Lepš, lídr TOP 09 do komunálních voleb na Praze 11

foto archiv autora

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme