Glosa "Mnohonásobné" úspěchy stávající koalice při zvyšování bezpečnosti na Praze 11

25. 3. 2014

Vykrádání automobilů či přímo jejich krádeže patří mezi závažné problémy, které štvou mnohé z nás, kteří na Praze 11 bydlíme. Jak potvrzují statistiky, naše čtvrť se nelichotivě nachází na pomyslných stupních „vítězů“ co do počtu odcizených vozidel. Jak v roce 2013 uvedl Aleš Heisl z ředitelství pražské policie, oběti krádeží automobilů se rekrutují většinou z velkých sídlišť “jako například Lhotka, Chodov, Stodůlky nebo Černý most.“

Představitelé současné koalice ovládající Prahu 11 – tedy zástupci ODS, ČSSD, Pražané za svá práva a v případě potřeby KSČM – si nepochybně uvědomují, že jim tato situace ubírá body u voličů, a proto se před nějakou dobou zamysleli a rozhodli se jednat. A v čem spočíval jejich důmyslný plán na výrazné snížení počtu ukradených aut na Jižním městě? Nakoupili pro městskou policii vyhledávací zařízení odcizených aut, což zní jako rozumný nápad.

A opravdu: výsledek se dostavil a to natolik pozitivní, že se s ním starosta Mlejnský (ODS) v loňském roce nemohl vzletnými slovy nepochlubit – samozřejmě prostřednictvím hlásné trouby radnice, tedy Klíče (č. 5/2013). Dle starostových slov (viz fotogalerie obrázek z textu zmíněného Klíče) se „mnohonásobně navýšil počet dohledaných vozidel“, což je pro nás občany nepochybně důvod k oslavám. Pokud jste si však v Klíči před zasláním děkovných dopisů na radnici přeci jen chtěli zjistit, co přesně „mnohonásobně“ znamená, máte smůlu. Jakákoliv statistika totiž ve starostově krátkém oslavném textu chybí.

Naštěstí na stejné stránce najdeme – dost možná nedopatřením – alespoň částečnou odpověď. V sousedním článku (viz fotogalerie) totiž Městská policie uvádí, že v roce 2012 „nalezli díky vyhledávacímu zařízení na odcizená vozidla 10 odcizených vozidel“. Uff!!! Takže po „mnohonásobném růstu“ jsme se dostali na číslo 10 objasněných krádeží vozidel za rok? Z jak nízkého čísla jsme museli vycházet, když jeho „mnohonásobek“ dosahuje pouhých deseti kusů?

Než jsem si však v mysli o těchto číslech utvořil konečný názor, samozřejmě mě napadlo, že by bylo dobré a hlavně spravedlivé zjistit, z kolika odcizených vozidel se podařilo těch výše zmíněných 10 automobilů dohledat. Co když je na tom Jižní Město podobně jako Nové Město pražské, kde za jeden rok sice objasnili pouze 5 případů, nicméně z celkového počtu 26 krádeží, čímž se dostávají na relativně milosrdnou úspěšnost 19% (viz fotogalerie)?

No nebudu vás dlouho napínat, není totiž náhodou, že procentuální úspěšnost či celkový počet ukradených vozidel na Praze 11 ve zmíněných článcích Klíče chybí. Jak ukazuje další přiložený obrázek z webových stránek mapakriminality.cz, těch 10 objasněných krádeží vozidel připadá na celkových 264 krádeží, takže po „mnohonásobném růstu počtu dohledaných vozidel“ se Jižní Město může „pochlubit“ pouze nelichotivou 4% úspěšností (viz fotogalerie).

Nikdo samozřejmě netvrdí, že je snadné výrazně snížit počet krádeží aut a že státní i městská policie mají ve všech směrech dostatek zdrojů na boj s kriminalitou. Nicméně situace, kdy stávající radnice prezentuje takto chabá čísla jako obrovský úspěch, je směšná i smutná zároveň. Zas tak veliké překvapení to ale není. Tak jako mnohé další epizody i tato perfektně zapadá do celkového obrazu toho, co se na Praze 11 v posledních necelých osmi letech děje.

Pomocí potěmkinovských metod výběru pouze a) dobrých čísel, b) pozitivních zpráv a c) budovatelsky oslavných fotografií starosty a jeho spolupracovníků, v kombinaci s cenzurní metodou hodnou Rudého práva (přístup opozice do Klíče za posledních několik let se v praxi blíží nule), se nás zástupci ODS, ČSSD, Pražanů za svá práva a KSČM pokouší přesvědčit, že Praha 11 je v dobrých rukách, což bohužel není. A tak nezbývá než doufat, že většina z nás občanů Prahy 11 již zjistila, jak se věci doopravdy mají a že letošní podzimní volby přinesou obrat k lepšímu.

P.S. Těsně před publikováním této glosy se objevily nové statistiky za rok 2013. Na jejich základě radnice v letošním Klíči č. 3 (str. 5) uklidňuje své občany, jak dobře je o jejich majetek nadále postaráno: „Z ulic Prahy 11 se za dvanáct měsíců roku 2013 ztratilo 310 aut. Jejich počet však mohl být vyšší; městské policii se podařilo díky vyhledávacímu zařízení některá kradená auta najít.“ A starosta Mlejnský se opět nezapomněl pochválit, ač slova typu „mnohonásobně“ tentokrát vynechal: „Zařízení je jedním z našich příspěvků ke zvýšení bezpečnosti.“ A kolik krádeží aut tento starostou opěvovaný příspěvek pomohl překazit?

To se již nedozvíme a Městská policie tentokrát prostor v Klíči – pro sdělení konkrétní statistiky – pro jistotu nedostala. Nicméně čísla z aktuální verze mapakriminality.cz (viz poslední obrázek ve fotogalerii) vrhají na starostovu sebechválu nelichotivý stín - pouhých 9 dohledaných vozů a díky tomu se úspěšnost snížila ze 4% na 3%.

Jakub Lepš, člen TOP09 a kandidát do zastupitelstva Prahy 11

S využitím materiálů z radničního časopisu Klíč a www.mapakriminality.cz

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme