Distanční jednání zastupitelů v karanténě na Praze 11 problém, aneb Přednost má slovíčkaření?

4. 12. 2020

Nejsilnější opoziční subjekt na Praze 11 - Hnutí pro Prahu 11 (HPP11) - odmítá vstoupit do 21. století. Anebo chce za jakoukoliv cenu sabotovat úplně vše, co naše radnice dělá. Jinak včerejší hysterické jednání Ladislava Kose, Šárky Zdeňkové a dalších zastupitelů z HPP11 nelze vysvětlit. Jejich urputný boj proti možnosti distanční účasti kolegů zastupitelů, kteří se kvůli pandemii COVID 19 nemohli zasedání zastupitelstva účastnit, je typickou ukázkou jejich cynického přístupu k politice v duchu „čím hůř na radnici a městské části, tím lépe pro nás“.

Ačkoli na magistrátu zvládli už v září upravit jednací řád zastupitelstva během pár minut tak, aby se jednání především v době nouzového stavu mohli účastnit i zastupitelé, kterým byla nařízena karanténa, na Praze 11 nastal opět obrovský problém.

Zastupitelstvu městské části Praha 11 byl rovněž již v září tohoto roku předložen návrh změn jednacího řádu, podle kterých by v případě mimořádné situace mohli dotčení zastupitelé jednat distančně. Tento návrh byl po kritice opozičního Hnutí pro Prahu 11 stažen. Mezitím došlo k vyhlášení dalšího nouzového stavu, a další zastupitelstvo se koná až nyní, po třech měsících. Byl tak předložen samostatný návrh na úpravu jednacího řádu v tomto smyslu, znějící obdobně jako úprava schválená magistrátním zastupitelstvem. Tedy bylo navrženo, že členové zastupitelstva se mohou v případě, že jim byla nařízena karanténa, účastnit zasedání zastupitelstva distančně, a to formou videokonference.

Řekli bychom, v nouzovém stavu zcela běžná a pochopitelná záležitost, která je i v souladu s metodikou ministerstva vnitra. Již několik měsíců takto jednají i poradní orgány městské části, aby mohly být dodrženy podmínky dané vládními opatřeními. Vláda navíc připravuje novelu zákona, která distanční účast zastupitelům umožní automaticky.

Zastupitelstvo Prahy 11 však více než hodinu debatovalo o jednoduché úpravě, kdy ze strany Hnutí pro Prahu 11 zaznívalo nejčastěji, že se jedná o účelovou záležitost, aby koaliční zastupitelé mohli jednat „z gauče“. Nakonec byla tato úprava schválena. Distančně se připojil místostarosta Jakub Lepš, který se mohl bez problému účastnit jednání a hlasovat. Na to Hnutí pro Prahu 11 zpochybnilo jeho účast, protože pan Lepš prý nebyl  formálně v karanténě, ale v izolaci, a avizovalo, že zpochybní všechna následně přijatá usnesení zastupitelstva. Zastupitelka Šárka Zdeňková (HPP11) napsala na FB např.: „Místostarosta Lepš leží na gauči v izolaci, jeho hlasování se započítává a přitom je to v rozporu se zákonem. Sepisujeme stížnost na hl.m. Prahu“. Následovalo další dvouhodinové jednání, kdy zastupitelé za HPP11 řešili zdravotní stav zastupitele, připojeného online.

Mohli jsme si oddychnout, jednací řád byl doplněn tak, že jednání se mohou prostřednictvím videokonference účastnit zastupitelé, kteří jsou v karanténě nebo izolaci. Kocourkov? Ne, na Praze 11 standard. Hned při interpelacích občanů městské části se tato změna jednacího řádu ukázala jako prozíravý krok, neboť kolega Lepš mohl ihned reagovat na dotaz občana, který se shodou okolností týkal jednoho bodu, který předkládal.

Vlastní věcná debata zastupitelstva, kvůli které bylo zastupitelstvo svoláno, začala až po osmi hodinách od začátku jednání! Osmi hodinách vyplněných převážně obstrukčními projevy zastupitelů za HPP11. Příprava jednání přitom byla velmi náročná. Aby byly dodrženy všechny hygienické podmínky, bylo nutné technicky připravit sportovní halu Jedenáctka VS, kde se jednání konalo vůbec poprvé.

Jan Stárek (TOP 09), radní MČ Praha 11

foto archiv autora

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme