Demolice stavby schodiště a rampy u polikliniky Hviezdoslavova

15. 9. 2017

Mnozí občané Jižního Města si jistě v poslední době, během letních prázdnin, všimli při projíždění ulicí Hviezdoslavovou u zastávky MHD Hněvkovského významné změny v prostranství mezi poliklinikou a objektem České pošty.

Ve zmíněné lokalitě byla rychle a bez podstatného zatěžování okolí demolována nefunkční stavba rampy a schodiště a celé prostranství se výrazně otevřelo a prosvětlilo. Dle původního konceptu organizace dopravy našeho sídliště měla rampa a schodiště sloužit k vertikálnímu oddělení automobilových a pěších tahů, jenže z důvodu chybějící lávky do protějšího objektu nákupního střediska nebyl tento záměr naplněn. Zůstala jen funkce nouzového východu z polikliniky a „nové“ funkce, jako noclehárna pro bezdomovce a s tím spojené další nevábné užívání místa. Celkově se dá říct, že původní představa o takovém řešení dopravy nebyla obyvateli Jižního Města přijata, až na čestné výjimky, jako je pozdější náhrada známé „Otíkovy lávky“ na Hájích. Podařila se také díky vstřícnosti Dopravního podniku hl. m. Prahy plynulá náhrada čekárny, takže cestující nezaznamenali v deštivém období žádné újmy.

Pokračováním úprav celé předmětné lokality bude regenerace veřejného prostranství mezi poštou, poliklinikou a ulicemi Podjavorinské a Hviezdoslavovou, na které je zadáno zpracování studie, dle zadávacích podkladů zpracovaných ÚMČ Praha 11, odborem územního rozvoje. Výsledky této studie budou občanům přilehlé lokality předloženy v krátké době k vyjádření. Také je samozřejmě připravována úprava pláště polikliniky. Výše uvedená informace by měla vyvrátit fámy a uklidnit ty občany, kteří se domnívají, že celá akce je přípravou pro výstavbu polyfunkčního domu, jak bylo v této lokalitě v jistém období uvažováno.

Ing. Stanislav Urbánek, CSc.

radní pro územní rozvoj

foto: archiv autora

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme