Cenzura na Praze 11, a to v pravém slova smyslu

14. 4. 2014

Na Praze 11 se staví bazén, jehož výstavba má bohatou historii a sama jeho výstavba je rovněž „bohatá“. Napsáno o tom bylo mnohé, ostatně i já sám jsem se k danému tématu vyjádřil např. na svém blogu http://honzamares.blog.idnes.cz/c/404022/Na-Jiznim-Meste-se-plavat-nebude.html Zmiňoval jsem v něm jistou nespokojenost s nabídkou vodního vyžití pro návštěvníky a svou pochybnost o smysluplnosti plánovaného provozu, kdy vodní areál budou spravovat dva odlišné subjekty. Danou problematiku jsem zkonzultoval s odborníky, kteří se v oblasti provozu plaveckých areálů pohybují. Tento článek jsem zaslal na radnici MČ Praha 11 a jelikož jsem chtěl, aby daný článek vyšel v dubnovém čísle radničního periodika Klíč, bylo nutno jej zaslat do 5.března. V článku jsem nebyl příliš kritický, neútočil jsem, není to navíc ani můj styl, jen jsem popsal stav věci, jak jej vidím jako zastupitel a občan. Poněkud mne překvapilo, že o mém článku věděli koaliční zastupitelé již pár dnů po mém zaslání, jak jsem pochopil ze slov: „No ty do toho bazénu zase reješ!“ a na můj dotaz, jak o něm ví, tak že tak nějak náhodou.

Každopádně v dubnovém čísle se můj článek neobjevil. Na základě tohoto nezveřejnění jsem svůj článek vložil ve čtvrtek 3.4.2014 na blog iDnesu, jelikož jsem si řekl, že když už ne v Klíči, tak se alespoň dostane můj článek do pátečního monitoringu MČ Praha 11 a tím mezi zastupitele a další osoby, které monitoringy dostávají. Úmyslem bylo, dostat jej na veřejnost před otevřením bazénu, které je naplánováno na přelom dubna a května. Zároveň jsem vznesl dotaz na příslušné oddělení úřadu MČ, na základě čeho je rozhodováno o zveřejnění zaslaných článků. Rozhoduje pořadí.

Každopádně velkým překvapením pro mne bylo, když se článek neobjevil ani v pátečním monitoringu a ani v žádném následujícím, přitom nejvýznamnější z klíčových spojení blog obsahuje – Praha 11. Naprosto jistě vím, že se do monitoringu dostávaly i blogy, jelikož sám jsem v něm párkrát svůj článek z blogu měl. Zkoušel jsem po tom pátrat a bohužel jsem se dozvěděl (samozřejmě interně), že již delší dobu existuje takováto praxe – na radnici dojde kompletní přehled monitoringu a „nehodící“ se blogy, články jsou z něj odstraňovány. Místo toho jsme zhusta zásobeni například informacemi o jakési OK straně, a to jen díky osobě pana Janečka (dříve ODS), který je řadovým členem zastupitelstva MČ Praha 11.

Lze tedy hovořit o cenzuře na radnici Prahy 11? Domnívám se, že ano!

Jan Mareš, člen zastupitelstva Prahy 11 za TOP09
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme