Centrální park - co je nového?

29. 3. 2019

Jak jste si možná všimli, západní třetina našeho jihoměstského Centrálního parku právě prochází intenzívní revitalizací, což je investiční akce hl. m. Prahy. Snad již v nejbližších týdnech či maximálně měsících budeme mít možnost posoudit finální výsledky této akce. Každopádně už teď se na radnici připravujeme na velmi detailní hodnocení provedených prací, aby po dokončení vše vypadalo tak, jak má.

Střední část Centrálního parku na revitalizaci ze strany hl. m. Prahy zatím čeká, naopak východní část u metra Háje a Komunitního centra Matky Terezy již v naší správě je. Proto jsem se spolu s radničním odborem životního prostředí a střediskem zeleně Jihoměstské majetkové, a.s. vydal v březnu přímo na místo, abychom se zaměřili zejména na pomoc místním platanům.

Vedra a sucha posledních let jsou nezpochybnitelná a na zdejší aleji to je bohužel vidět. Jen některé ze zdejších platanů mají hezky rozrostlou korunu, naopak řada jich spíš přežívá. Proto jsem inicioval, abychom i tyto stromy začali přes léto zalévat, a to nejspíš pomocí zavlažovacích vaků, které se osvědčily již při svém loňském nasazení na řadě míst Prahy 11.

Součástí dalších dohodnutých úprav bude i vybudování závlahových mís okolo zmiňovaných platanů, ošetření jejich kmenů, prořez suchých větví, dovezení zeminy na zarovnání terénních nerovností a několik dalších úprav směřujících ke zkrášlení této části parku.

Jakub Lepš (TOP 09-STAN)

Místostarosta pro životní prostředí