Bezpečnost a školky na Jižním Městě, aneb je to horší, než to vypadá a ještě mnohem horší, než prezentuje radnice

5. 5. 2014

Bezpečnost

Jižní Město patří do kategorie s nejvyšším indexem kriminality (zdroj www.mapakriminality.cz). Ano, je zde velká šance, že váš život neskončí rukou vraha (za rok 2013 1 případ), zato Váš majetek je permanentně v ohrožení. Objasněnost krádeží věcí z aut je zoufalé 1% a to máme instalováno tolik kamer, že by mohla i NSA závidět. Drobné krádeže do 5.000,- jsou morem Jižního Města a naše město je čím dál tím víc nemocné. Stahují se sem pochybné živly (narkomani, amnestovaní, bezdomovci). Je jich plné okolí stanic metra, s nadsázkou je možno si „tipovat“, který z nich Vám z chodby ukradne kočárek, ze sklepa kolo nebo z auta rádio.

Statistiky jsou neúprosné a ke všemu ještě i ona je zkreslená. Skutečnost je ještě mnohem temnější. Jak to? Snadno. Lidé prostě plno případů nehlásí a nevědomky tak vylepšují statistiky kriminality. Jistě to znáte také. Máte na autě spoluúčast na pojištění 5.000,-, takže ukradené autorádio za 3.000,- oželíte a nic raději Policii ČR ani nehlásíte. Obdobně se lidé chovají při nejrůznějších pokusech o krádeže, kdy škoda je minimální.  Také odcizené drobnosti za pár stovek prostě lidem nestojí zato hlásit, vždyť je to jen přestupek! Ale vnitřní pocit frustrace lidí se postupně mění v oprávněný vztek.

 

Počet míst ve školkách

Podle radnice je situace pod kontrolou a chybí jen desítky míst ve školkách. Vše je prezentováno v radniční hlásné troubě, časopise KLÍČ, jako velký úspěch. Ale každodenní zkušenost rodičů hovoří o něčem jiném. Jak je to možné?

Tak zaprvé mnoho lidí začalo přetěžovat babičky a dědečky s hlídáním nebo bylo díky nemožnosti umístit děti do školky nuceno platit školné v soukromých školkách. Někdo dobrovolně, ale většina z nouze, protože nebylo jiné volby. To je tedy velká skupina, která se ve statistice počtu žádostí o umístění v mateřských školkách neobjevuje. Druhou skupinou mimo oficiální statistiky jsou děti, jejichž rodiče byli při vydávání přihlášek rovnou odmítnuti s tím, že je plno, že nemají žádnou šanci a ani jim proto nebyla vydána přihláška. Jenže tímto fíglem se dítě neobjeví ve zvýšeném počtu žadatelů a následně v nárůstu počtu odmítnutých. A statistika je opět růžovější.  Jak prosté….

Znáte ještě i jiné fígly, jak se radnicí maluje tráva na zeleno? Máte obdobnou zkušenost? Napište nám o tom na Facebook TOP09 Prahy 11.

Pro komunální volby 2014 patří bezpečnost spolu s územním rozvojem a školkami mezi priority dnes opoziční TOP09.

Ing. Tomáš Vostřel, Jihoměšťan (kandidát do zastupitelstva za TOP09)

statistické podklady čerpány z webu www.mapakriminality.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme