Bez účasti opozice ve sportovní komisi jen v Praze 11

20. 4. 2023

Bez účasti opozice ve sportovní komisi jen v Praze 11. Unikát aktivistické koalice starostky Š. Zdeňkové (HPP11) tvořené jejím Hnutím pro Prahu 11, Prahou 11 Sobě a Piráty. Ti tak opět nechvalně proslavili Prahu 11 v celé Praze.

Bohužel si to asi ani neuvědomují. Aspoň tak lze číst nic neříkající odpověď starostky Zdeňkové na otevřenou výzvu předsedů opozičních klubů, aby došlo ve složení sportovní komise ke změnám. Respektive aby v ní měly zastoupení i opoziční kluby. Je totiž smutným faktem, že jen v Praze 11 v rámci tzv. velkých MČ Prahy 1-15 nemá opozice zastoupení ve sportovní komisi. Toto jsme si ověřili na všech velkých radnicích. Výjimkou není ani hl. m. Praha, kde má také opozice v komisích zastoupení.

Koalice starostky Zdeňkové si svým konceptem složení sportovní komise uřízla pořádnou ostudu, a to v kontextu celé Prahy. Sportovní komise byla již v koaliční smlouvě bez uvedení důvodu vyňata mimo ostatní komise, a tak v ní nemá zastoupení žádná opoziční strana. Hlavním cílem zřejmě bylo, aby opozice neměla žádnou kontrolu nad rozdělováním cca 40 mil. korun sportovních dotací mezi sportovní oddíly. Hnutí pro Prahu 11 si tam oproti tomu pro jistotu dosadilo své tři nominanty, což je v rozporu s jejich vlastní koaliční smlouvu, která každé koaliční straně přisuzuje jednoho nominanta.

Tento ostudný a netransparentní koncept v kontextu celé Prahy je zejména negativní vizitkou pro místní Piráty, kteří na něj schválením a podpisem koaliční smlouvy dobrovolně přistoupili.  Navíc si pro sebe vyjednali i gesci sportu. Snad se brzy dočkáme změny, která Prahu 11 zbaví tohoto negativního unikátu. Stále také platí, že se nikdo z vládnoucí koalice k autorství tohoto formátu komise ještě veřejně nepřihlásil. Proč asi?

Mgr. Jan Stárek

předseda místního výboru TOP 09 Praha 11