Stromy vs. auta nerezidentů

Praha se přehřívá a dle prognóz bude ještě hůře. Změna klimatu je faktem a je naší povinností na to naši městskou část připravit, podobně, jako se na to připravují v jiných světových metropolích. A zcela zásadním nástrojem proti přehřívání je kvalitní výsadba stromů v ulicích. A proč se vlastně doposud nedaří stromy vysazovat, když na tom existuje všeobecná shoda?

V diskusích k výsadbě stromů je zásadním nedostatek informací o technických možnostech výsadby, tj. zda je kvůli sítím možná a za jakých nákladů. A dalším kamenem úrazu je umístění výsadby, protože v přeplněných ulicích musí něco uhnout, zpravidla jsou to parkovací místa.

Jaké máme řešení?

Zpracujeme analýzu možnosti výsadby stromů pro každou ulici. Tato analýza bude dostupná online přes webovou platformu Masterplan (další informace k platformě uvřejníme v následujícím týdnu). U každé ulice budeme chtít vědět, zda je možné výsadbu provést, příp. s jakým nákladem na změnu vedení sítí bude výsadba možná.

Tímto bude postaveno najisto, kde prostor pro výsadbu je a kde by náklady byly příliš vysoké, že stromy vysadit de facto možné není. Důležitý ovšem bude názor obyvatel dané ulice. Ten budou rezidenti formulovat přes webovou platformu Designuj svou ulici (další informace k platformě uvřejníme v následujícím týdnu).

A jak je to s místem pro výsadbu?

Řešení nabízí jiná část našeho Masterplanu pro Prahu 1: revoluce v parkování v podobě zrušení možnosti zaparkovat v modré (rezidentní) zóně nerezidentům, tj. návštěvníkům a některým abonentům. V důsledku toho dokážeme významně uvolnit modré zóny i přes den (podobně jako jsou volné v noci), takže nejenže rezident nebude mít problém s parkováním, ale řadu míst bude možné zrušit ve prospěch výsadby stromů za současného zachování dostatečného počtu míst pro rezidenty.

Co získá rezident?

Měně aut v ulicích, lépe zaparkuje a v létě bude moct vyjít ven bez úpalu a kolapsu. Rozšiřovat a udržovat zeleň je možné také ve vnitroblocích, proto vypíšeme granty na úpravy vnitrobloků, jejichž předmětem budou zahradnické práce a instalace systému zachytávání dešťovky a automatické závlahy. Budeme zachytávat dešťovou vodu v ulicích, která bude následně využívána pro zalévání zeleně.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme