Kdyby váš pejsek mohl volit, volil by program psích hřišť!

Jak nejlépe oslavit mezinárodní den psů, který připadá na 26. srpna? Přece proběhnutím svého miláčka bez vodítka na psím hřišti… jenže k tomu budete muset na delší procházku, ono totiž v Praze 1 žádné není.

Přestože je zde registrováno 1.600 pejsků, nemáme tu žádné psí loučky ani hřiště, které jsou dnes jinde zcela běžné.

Taková armáda chlupáčů si zaslouží ve veřejném prostoru vyčlenit místa, kde by se mohli beztrestně a bezpečně volně proběhnout. Navíc s možností využití herních prvků jako jsou lávky, slalomy a prolézačky.

A kde by mohla taková místa být?

Třeba málo využívaná část parku Lannova nebo parčík mezi Novými mlýny, Lannovou, Dvořákovým nábřežím. Dále, dokud místo nezíská jinou podobu, nevyužitá zeleň u zastávky Těšnov. Pozemek je sice svěřený Praze 8, ale se sousedy dokážeme vyjednat výpůjčku pro potřeby Prahy 1. Psí hřiště by mohlo vzniknout i po revitalizaci Vrchlických sadů či na trávnaté ploše při Washingtonově ulici. Prostor by byl i na Dvořákově náb. u hřiště Na Františku či vedle Rudolfina. Dále je možné uvažovat o části parku u Krannerovy kašny na Smetanově náb., či o Petříně. Je nutné jednat o rekonstrukci Karlova nám., kam chodí i jedničkoví pejskaři.

Má-li být Praha 1 místem pro spokojený život, musíme více přizpůsobit veřejný prostor potřebám místních. Část uvedených míst jsou dnes zanedbané lokality, část je upravená zeleň. Zastřižený trávník (často využívaný turisty k sezení, kam stejně chodí pejskaři venčit) nebo květinový záhon samozřejmě lahodí oku, ale veřejný prostor Prahy 1 musí být primárně funkční pro své občany.

Uvedené lokality jsou výčtem, kde by technicky hřiště šla vybudovat. Zda tam skutečně budou ale rozhodnete vy za pomoci digitálního portálu Občan.1. Více na www.terezieradomerska.cz v sekci Masterplan.

Psí loučky a hřiště se stanou komunitními místy pejskařů, kde se budou pravidelně pořádat různé akce. Vedle soutěží budou k dispozici i specializované poradny veteriny a psího kouče, který poradí, jak odnaučit štěkání doma atp.

Pokud se podaří volba vašich mazlíčků, příští mezinárodní den psů oslavíme společně na psích hřištích Prahy 1!

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme