Zatímco alkohol je možné koupit v každé ulici, s kvalitním ovocem a zeleninou a dalšími potravinami je to složitější. Pro turistu s cílem opít se a bavit na Airbnb či na ulici je to tu doslova ráj, pro občana už nikoliv. Jedním z pilířů kvalitního života je přitom vysoká úroveň občanské vybavenosti. A jak konkrétně pozvednout úroveň vybavenosti? Začít se musí Havelským tržištěm, které má nově Praha 1 zcela ve své správě. Je nutné změnit sortiment a podobu trhu, aby místo více odpovídalo potřebám místních. Zcela zmizet musí turistické cetky. Aktivně jednat je nezbytné s Prahou o konceptu využití Staroměstské tržnice.

Na vhodné nebytovky ve správě radnice chceme primárně hledat využití posilující občanskou vybavenost. V každém koutu Prahy 1 musí být v docházkové vzdálenosti potraviny za běžných cen. Prověříme jejich dostupnost a kde bude nabídka nedostatečná, podpoříme vznik prodejny ovoce a zeleniny a dalších potravin. Současně chceme jednat s majiteli večerek o úpravě jejich sortimentu, aby tento lépe odpovídal potřebám místních. Tito si často ani uvědomují, že částečnou obměnou sortimentu mohou získat vděčné zákazníky z řad sousedů. Na Malé straně a Starém městě dále prověříme možnost vzniku mini supermarketu běžného potravinového řetězce.

V našem Masterplanu rozvoje Prahy 1 dbáme na jednoduchou výměnu informací mezi občany a radnicí s využitím uvažovaného portálu Občan.1. Jaké funkce portál přineseme v tomto ohledu? Rezident bude moci definovat, co očekává za nabídku sortimentu v jemu blízkých provozovnách. Také bude zasílat připomínky k užívání nebytových prostor jako je zápach, hluk, nevhodné označení, či špatný sortiment.

K řízení o pronájmu nebytových prostor (vč. prodloužení nájmu) pak budou přizváni zástupci SVJ, aby se vyjádřili k účelu nájmu.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme