Chodníky nejsou opičí dráhou, koloběžky na ně nepatří

Jestli je na něčem jednoznačně patrné, že vedení radnice Prahy 1 selhává, pak je to situace s odloženými koloběžkami chaoticky doslova kdekoliv. Taková překážková dráha je těžko zvládnutelná pro zdravého jedince, pro nevidomé, vozíčkáře, nebo seniory s berlemi je to často nepřekonatelná překážka. Samozřejmě, že tento problém je specificky pražský, jak už tak bývá. Třeba v Paříži funguje jednoduché pravidlo: koloběžku je možné vypůjčit si na určených místech a vrátit ji lze opět na předem určených místech. Proč to nejde u nás? GPS funguje u nás i v Paříži stejně. Koloběžky jsou stejné. Ale politické reprezentace stejné a ani podobné nejsou, to je ten problém.

TOP 09 zavede jasná pravidla pro umisťování a vracení koloběžek a sdílených kol ve veřejném prostoru. Koloběžku nebude uživatel moci vrátit, pokud s ní nezajede na přesně vymezené místo. A kde budou tato místa? Před přechody pro chodce, kde je žádoucí, aby existoval dostatečný přehled. Pokud bude městskou policií nalezena koloběžka mimo dané místo, provozovatel musí dostat pokutu. Vedle překážkové dráhy je dalším problémem jízda po chodníku. Přitom současné koloběžky již mají tlumiče a vzduchové pneumatiky a dá se s nimi jezdit bez většího problému i po velkých kostkách v silnici. Zajistíme proto vymáhání dodržování zákazu jízdy na chodnících. Zavedením speciální složky městské policie pro řešení nočního hluku (čtěte v našem Masterplanu pro Prahu 1 v části Speciální složka MP) dojde k uvolnění rukou stávajícím strážníkům, kteří budou moci řešit právě takové přestupky. Místa pro umisťování a vracení koloběžek zřídíme na uvolněné kapacitě parkovacích zón, kterou dnes užívají návštěvníci (čtěte v našem Masterplanu pro Prahu 1 v kapitole Revoluce v parkování).

www.terezieradomerska.cz/masterplan