Mgr. Jiří Růžička

senátor za obvod č. 25 - Praha 6 (bezpp), 1. místopředseda Senátu

Jiří Růžička se narodil v roce 1948 v Praze. Absolvoval Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v oboru tělesná výchova – český jazyk a literatura. Od roku 1978 učí na Gymnáziu Jana Keplera v Praze 6, kde je od roku 1990 ředitelem.

Ve školské problematice se specializuje především na koncepci středoškolského vzdělávání a témata zážitkové pedagogiky, jako jsou školní vzdělávací programy, rozvoj osobnosti dospívajících a prevence před společensky nežádoucími jevy. Je jedním ze spoluautorů projektu zážitkových kurzů středoškoláků v ČR, spoluzakladatel celostátního „Hnutí GO“, od začátku konzultant projektu „Zdravá šestka“ a spoluzakladatelem Asociace ředitelů gymnázií. Rovněž je předsedou správní rady nadace „Cesta ke vzdělání“ MHMP. V oblasti výchovy a vzdělávání několikrát oceněn především za odborné práce. V roce 2014 získal významnou cenu Učené společnosti České republiky pro pedagogy.

Nikdy nebyl členem žádné politické strany. Celý život aktivně sportuje, především v lehké atletice, lyžování a cyklistice. Je ženatý a má dva syny.

Růžička: Studenti by měli mít možnost vybrat si mezi matematikou a cizím jazykem

16. 9. 2019
Vláda je ve stejném složení 6 let a teprve poslední 2 roky se ta situace začala posouvat výrazně vpřed. Ale těch 20 let a těch 60 % průměrného platu se nedá napravit rychle.
Číst více

Růžička: Kvalitní výuka matematiky? Dnes nemožná věc

29. 8. 2019
Kdyby se tak matematika na našich školách opravdu učila, jistě by ji milovali nejen učitelé, ale i samotní žáci a profitovala by z toho celá společnost.
Číst více
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram