Mgr. Jiří Růžička

senátor za obvod č. 25 - Praha 6 (bezpp), 1. místopředseda Senátu

Jiří Růžička se narodil v roce 1948 v Praze. Absolvoval Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v oboru tělesná výchova – český jazyk a literatura. Od roku 1978 učí na Gymnáziu Jana Keplera v Praze 6, kde je od roku 1990 ředitelem.

Ve školské problematice se specializuje především na koncepci středoškolského vzdělávání a témata zážitkové pedagogiky, jako jsou školní vzdělávací programy, rozvoj osobnosti dospívajících a prevence před společensky nežádoucími jevy. Je jedním ze spoluautorů projektu zážitkových kurzů středoškoláků v ČR, spoluzakladatel celostátního „Hnutí GO“, od začátku konzultant projektu „Zdravá šestka“ a spoluzakladatelem Asociace ředitelů gymnázií. Rovněž je předsedou správní rady nadace „Cesta ke vzdělání“ MHMP. V oblasti výchovy a vzdělávání několikrát oceněn především za odborné práce. V roce 2014 získal významnou cenu Učené společnosti České republiky pro pedagogy.

Nikdy nebyl členem žádné politické strany. Celý život aktivně sportuje, především v lehké atletice, lyžování a cyklistice. Je ženatý a má dva syny.

Senátoři TOP 09 podpoří opatření vlády pro boj s epidemií koronaviru

25. 3. 2020
Senát na své schůzi projedná návrhy opatření, které přijala Poslanecká sněmovna v režimu legislativní nouze. Senátoři TOP 09 podpoří smysluplná opatření, která pomohou situaci efektivně zvládnout.
Číst více

Růžička: Trpíme nejvíce tím, že mladí lidé nechtějí učit

2. 3. 2020
Víme, jak málo chodí lidi z pedagogických fakult učit a ono se jim není možné divit, protože to není otázka toho, jaký mám teď plat, ale i jaké mám sociální postavení mezi svými spolužáky z gymnázia.
Číst více
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram