Ing. Tomáš Czernin

místopředseda TOP 09, senátor za obvod č. 37 - Jičín

Tomáš Czernin se narodil 4. 3. 1962 v Plzni. V letech 1981 – 1987 vystudoval ČVUT Praha, fakultu stavební, obor Konstrukce a dopravní stavby, získal titul Ing. Po absolvování základní vojenské služby pracoval do r. 1990 jako projektant v Pražském projektovém ústavu. Po převratu odešel nakrátko za manželkou do Rakouska, kde získával zkušenosti postupně ve firmách Brandstetter (Vídeň) jako přípravář stavební výroby a Katzenberger (Gerasdorf u Vídně) jako projektant.

V roce 1992 se vrátil do Čech, do Dymokur, kde jeho otec restituoval budovy a pozemky. Do r. 2011 se se svým otcem věnoval a sám se dosud věnuje správě rodinného majetku. Jedná se o lesy, zemědělství, chov ryb, provoz vlastní honitby, údržba a opravy budov včetně zámku v Dymokurech.

Politickou prací se zabýval na úrovni komunální politiky, v letech 1998 – 2002 působil jako zástupce starosty obce Dymokury coby nestraník za KDU-ČSL. Členem TOP 09 je od srpna 2009. V roce 2010 kandidoval do Senátu v senátním volebním okrsku č. 37, kdy získal 18,5 % hlasů. V roce 2012 podpořil TOP 09 svou kandidaturou v krajských volbách ve Středočeském kraji.

V roce 2014 mu byla stranou TOP 09 nabídnuta kandidatura do Evropského parlamentu, jíž přijal a kandidoval ze sedmého místa.

Od podzimu 2014 je v Dymokurech opět místostarostou. V roce 2016 úspěšně kandidoval ve volbách do Senátu PČR.

Je předsedou Komory soukromých vlastníků lesů a tím současně 1. místopředsedou Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL).

Je rovněž členem Suverénního řádu Maltézských rytířů a osobně se účastní na charitativním díle tohoto řádu. Je předsedou nadačního fondu „Lourdes“, kde organizuje a řídí pouti pro nemocné a handicapované.

V listopadu 2017 byl na 5. celostátním sněmu TOP 09 zvolen místopředsedou strany.

Hovoří velmi dobře německy, státní zkouška r. 1988, částečně anglicky, pasivně ovládá ruštinu. Mezi jeho zájmy patří historie, myslivost a cyklistika.

Tomáš Czernin je ženatý, s manželkou Ursulou mají 4 dospělé děti - dvě dcery a dva syny.

O právech držitelů zbraní je potřeba vést racionální diskuzi

7. 12. 2017
V současné situaci se obávám, že navrhovaná změna ústavního zákona může být spíše zneužita k odzbrojení našich občanů v ještě větším rozsahu než požaduje směrnice nebo může dojít k ústupu z v současnosti uplatňovaného principu „nárokovosti“ získání zbrojního průkaz do tvrdě povolovacího principu.
Číst více

Sněm TOP 09 přinesl Středočechům úspěch.

29. 11. 2017
Středočeský kraj získal na Sněmu post místopředsedy, 2 členy výkonného výboru a členku smírčí komise.
Číst více
TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram