Ing. Tomáš Czernin

1. místopředseda TOP 09, senátor za obvod č. 37 - Jičín

Tomáš Czernin se narodil 4. 3. 1962 v Plzni. V letech 1981 – 1987 vystudoval ČVUT Praha, fakultu stavební, obor Konstrukce a dopravní stavby, získal titul Ing. Po absolvování základní vojenské služby pracoval do r. 1990 jako projektant v Pražském projektovém ústavu. Po převratu odešel nakrátko za manželkou do Rakouska, kde získával zkušenosti postupně ve firmách Brandstetter (Vídeň) jako přípravář stavební výroby a Katzenberger (Gerasdorf u Vídně) jako projektant.

V roce 1992 se vrátil do Čech, do Dymokur, kde jeho otec restituoval budovy a pozemky. Do r. 2011 se se svým otcem věnoval a sám se dosud věnuje správě rodinného majetku. Jedná se o lesy, zemědělství, chov ryb, provoz vlastní honitby, údržba a opravy budov včetně zámku v Dymokurech.

Politickou prací se zabýval na úrovni komunální politiky, v letech 1998 – 2002 působil jako zástupce starosty obce Dymokury coby nestraník za KDU-ČSL. Členem TOP 09 je od srpna 2009. V roce 2010 kandidoval do Senátu v senátním volebním okrsku č. 37, kdy získal 18,5 % hlasů. V roce 2012 podpořil TOP 09 svou kandidaturou v krajských volbách ve Středočeském kraji.

V roce 2014 mu byla stranou TOP 09 nabídnuta kandidatura do Evropského parlamentu, jíž přijal a kandidoval ze sedmého místa.

V Dymokurech je členem zastupitelstva. V roce 2016 úspěšně kandidoval ve volbách do Senátu PČR.

Je předsedou Komory soukromých vlastníků lesů a členem Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL).

Je rovněž členem Suverénního řádu Maltézských rytířů a osobně se účastní na charitativním díle tohoto řádu. Je předsedou nadačního fondu „Lourdes“, kde organizuje a řídí pouti pro nemocné a handicapované.

V listopadu 2017 byl na 5. celostátním sněmu TOP 09 zvolen místopředsedou strany.

Hovoří velmi dobře německy, státní zkouška r. 1988, částečně anglicky, pasivně ovládá ruštinu. Mezi jeho zájmy patří historie, myslivost a cyklistika.

Tomáš Czernin je ženatý, s manželkou Ursulou mají 4 dospělé děti - dvě dcery a dva syny.

Senátoři TOP 09: Peníze z emisních povolenek patří zpět do uhelných regionů

11. 12. 2019
V České republice jsou regiony, které jsou extrémně postiženy těžbou uhlí, například Ústecký a Karlovarský kraj ale i jiné. Je tedy logické, aby se alespoň část peněz, které stát vybere na emisních povolenkách, do těchto regionů vrátila.
Číst více

TOP 09: Premiér musí odstoupit

4. 12. 2019
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil rozhodnutí o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše. Případ se tak vrací policii do fáze vyšetřování. Politici TOP 09 vyzývají premiéra k rezignaci.
Číst více
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram