28. 11. 2009

Dobrý den, milí delegáti, především mi dovolte, abych jménem senátního klubu TOP 09 a Starostové poblahopřála panu předsedovi a panu 1. místopředsedovi.

Myslím, že budou potřebovat hodně sil a odvahy do dalšího období. Jménem našeho klubu jim gratuluji. Současně Vás zdravím jménem tohoto senátního klubu. Možná trochu k historii jeho vzniku. Vznikl koncem července ze skupiny starostů, která se seznámila s programovými cíli TOP 09 a měla tendenci podpořit našeho senátního kolegu pana Schwarzenberga. Proč jsme to udělali? To je prosté. Na české politické scéně jednoznačně chybí konzervativní proevropsky orientovaná strana, která umí pojmenovat problémy a ví, jak je řešit. Jsem přesvědčena, že TOP 09 takovou stranou je. Nedávno jsme si připomněli 20. výročí sametové revoluce. Od té doby jsme ušli kus cesty, naše životy se proměnily, vstoupili jsme do NATO, do Evropské unie. Přesto existují léta neřešené problémy, k nimž přibývají i ty současné. České politické strany z pohledu politiků i občanů ty občany zklamaly, protože neřeší problémy. Občané čekají na politickou stranu, která se bude chovat jinak a která začne řešit problémy a politice vrátí jejich smysl. Je to služba veřejnosti. Jsem přesvědčena, že TOP 09 má obrovskou šanci se takovou stranu stát. Občané navíc očekávají nejen řešení svých problémů, ale také ochranu svých práv, ochranu svých svobod, ochranu demokracie. Často mají pocit, že tomu tak v České republice není. Se svobodou a demokracií je to tak trochu jako s láskou. Musíte se jí věnovat každý den, jinak zanikne a zbude po ní jen smutná vzpomínka. Já jsem si jista, že TOP 09 je politickou silou, pro níž rozvoj občanské svobody, ochrana svobody a demokracie je prvořadým úkolem. Myslím, že v životě politiků, politických stran a člověka jsou některé okamžiky, které se neopakují. Jsou to okamžiky, kdy tlak budoucnosti je svým způsobem silnější než tlak minulosti. A já si myslím, že tento ustavující sněm TOP 09 takovým okamžikem je. Přeji vám i nám štěstí, úspěch a sílu vytrvat.

Děkuji vám za pozornost.

Soňa Paukrtová