prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc.

senátor za obvod č. 22 - Praha 10 (bezpp)

Jan Pirk je přední český kardiochirurg a světově uznávaný lékař s padesátiletou praxí. Narodil se 20. dubna 1948 v Praze do staré lékařské rodiny, jeho otec byl kardiolog. Jan Pirk chtěl pokračovat v jeho šlépějích a vystudoval proto 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Během studia ale nebyl politicky organizovaný a po škole se mu proto nepodařilo pracovat v Praze. Nastoupil na chirurgii v Nymburku u primáře Weisse. Ten ho varoval, že pokud jednou začne s chirurgií, zůstane u ní. A měl pravdu, další profesní kariéra Jana Pirka se skutečně spojila s chirurgií.

Po několika letech získávání praxe v Nymburce se stal Jan Pirk vědeckým aspirantem v IKEM, kde pracuje od roku 1974. V 80. letech absolvoval roční stáž v Ochsner Medical Foundation v New Orleans, později působil také jako konzultant v dánském Odense.

Krátce po revoluci se stal Jan Pirk přednostou Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM (tím byl do roku 2017), později také přednostou celého Kardiocentra IKEM (do roku 2021).

Rok 2022 pro něj znamená padesátileté výročí působení v lékařské praxi. Za tu dobu provedl stovky úspěšných transplantací srdce, a tisíce dalších operací srdce. Každý rok zachrání nebo významně zlepší kvalitu života stovkám lidí. Patří tak k nejuznávanějším operatérům v Evropě.

Je aktivním sportovcem a propaguje sport jako součást zdravého životního stylu. Plave, jezdí na kole, běhá, v zimě i na běžkách. Je ženatý, s manželkou už oslavili zlatou svatbu, mají sedm vnoučat. O politiku se zajímá celý život, nabídky už dříve dostal, letos ale kandiduje poprvé.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme