PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.

poslanec Parlamentu ČR za Plzeňský kraj

PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D., se narodil 26. listopadu 1978 v Plzni. Vystudoval Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni a Fakultu sociálních věd Karlovy univerzity v Praze. V roce 2006 obdržel doktorský titul z oboru politologie. Od roku 2003 do roku 2017 přednášel na Katedře politologie a mezinárodních vztahů v Plzni.

Od krajských voleb v roce 2020 je náměstkem hejtmanky Plzeňského kraje pro oblast kultury a památkové péče. V minulosti působil ve funkci náměstka ministra spravedlnosti a 1. náměstka ministra zdravotnictví, kde stál u zrodu reformy psychiatrické péče. Za tuto činnost v roce 2019 obdržel od odborné společnosti Medaili za zásluhy o rozvoj oboru psychiatrie v ČR.

V letech 2013–2017 byl poslancem Poslanecké sněmovny PČR, kde působil ve výborech pro obranu a pro evropské záležitosti. V tomto období byl také členem Stálé delegace Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

V letech 2018–2019 zastával funkci proděkana pro strategii, rozvoj a vnější vztahy Fakulty zdravotnických studií na Západočeské univerzitě v Plzni.

Marek Ženíšek je zakládajícím členem TOP 09 a v současné době je členem výkonného výboru TOP 09 a krajského předsednictva TOP 09 v Plzeňském kraji. Působí také jako výkonný ředitel politického think-tanku TOPAZ. Jako expert strany na zahraniční politiku se po svém zvolení poslancem v roce 2021 stal předsedou Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny.

Marek Ženíšek je autorem či spoluautorem několika knih a odborných textů na téma politické a volební systémy. K jeho zájmům patří běh, četba a cestování. Je ženatý a má dvě děti, syna Matěje a dceru Rebeku.

TOP 09 plesala a pomáhala již po jedenácté
29. 1. 2023

TOP 09 plesala a pomáhala již po jedenácté

Členové a příznivci TOP 09 se v sobotu sešli v Měšťanské besedě v Plzni na tradičním reprezentačním plesu TOP 09 Plzeňského kraje. Večer, který se letos nesl v duchu hesla: „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí“, byl příležitostí nejen se pobavit a potkat známé osobnosti z politického života, ale také společně oslavit výsledky prezidentských voleb a přispět na dobrou věc. Výtěžek soutěže o ceny totiž putoval jako každý rok na dobročinné účely.

Ženíšek: České předsednictví se povedlo
10. 1. 2023

Ženíšek: České předsednictví se povedlo

Předseda zahraničního sněmovního výboru Marek Ženíšek se ohlíží za úspěchy českého předsednictví v Radě EU.

Celý článek
Piráti, ANO a STAN mohutně zadlužují kraj. ODS a TOP 09 pro rozpočet ruku nezvedla
20. 12. 2022

S ostrou kritikou připraveného krajského rozpočtu vystoupili před pondělním jednáním zastupitelstva Plzeňského kraje zastupitelé za ODS a TOP 09. Rozpočet připravený koalicí Pirátů, ANO, STAN, Zelených a Pro Plzeň počítá s mohutným schodkem, výrazně podhodnocuje daňové příjmy a nadto bezdůvodně navyšuje rezervu pro mimořádné výdaje.

Ženíšek: Vítězství DeSantise není pro Trumpa dobrou zprávou
10. 11. 2022

Ženíšek: Vítězství DeSantise není pro Trumpa dobrou zprávou

Biden se zřejmě vymkne historickému pravidlu, jeho strana totiž pravděpodobně neztratí výrazný počet křesel ve sněmovně reprezentantů, říká Marek Ženíšek. Pokud ovšem demokraté ve volbách přijdou o jednu z komor, bude pro ně nemožné prosadit některé zákony.

Ženíšek: Současný ruský režim je teroristický
8. 11. 2022

Ženíšek: Současný ruský režim je teroristický

Zahraniční výbor označuje v souladu s rezolucí Parlamentního shromáždění Rady Evropy současný ruský režim za teroristický.