PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.

poslanec Parlamentu ČR za Plzeňský kraj

PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D., se narodil 26. listopadu 1978 v Plzni. Vystudoval Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni a Fakultu sociálních věd Karlovy univerzity v Praze. V roce 2006 obdržel doktorský titul z oboru politologie. Od roku 2003 do roku 2017 přednášel na Katedře politologie a mezinárodních vztahů v Plzni.

Od krajských voleb v roce 2020 je náměstkem hejtmanky Plzeňského kraje pro oblast kultury a památkové péče. V minulosti působil ve funkci náměstka ministra spravedlnosti a 1. náměstka ministra zdravotnictví, kde stál u zrodu reformy psychiatrické péče. Za tuto činnost v roce 2019 obdržel od odborné společnosti Medaili za zásluhy o rozvoj oboru psychiatrie v ČR.

V letech 2013–2017 byl poslancem Poslanecké sněmovny PČR, kde působil ve výborech pro obranu a pro evropské záležitosti. V tomto období byl také členem Stálé delegace Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

V letech 2018–2019 zastával funkci proděkana pro strategii, rozvoj a vnější vztahy Fakulty zdravotnických studií na Západočeské univerzitě v Plzni.

Marek Ženíšek je zakládajícím členem TOP 09 a v současné době je členem výkonného výboru TOP 09 a krajského předsednictva TOP 09 v Plzeňském kraji. Působí také jako výkonný ředitel politického think-tanku TOPAZ. Jako expert strany na zahraniční politiku se po svém zvolení poslancem v roce 2021 stal předsedou Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny.

Marek Ženíšek je autorem či spoluautorem několika knih a odborných textů na téma politické a volební systémy. K jeho zájmům patří běh, četba a cestování. Je ženatý a má dvě děti, syna Matěje a dceru Rebeku.