Ing. Lukáš Řádek, MBA

člen výkonného výboru TOP 09

Lukáš Řádek se narodil 26. 8. 1977 v Pardubicích, od roku 2011 žije se svojí rodinou v Hradci Králové. Je absolventem České zemědělské univerzity v Praze, Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů v kombinaci s obory Fakulty životního prostředí. Jako náměstek primátorky města Hradec Králové zodpovídá za oblast strategického rozvoje, investic, ochrany klimatu, adaptace a energetiky, dotací.

Po studiích pracoval 5 let v Agentuře ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK ČR), v letech 2007 - 2009 jako vedoucí krajského střediska Pardubice. Na AOPK ČR se kromě odborných a manažerských činností intenzivně věnoval oblasti národních a především evropských dotací.

V roce 2009 založil společnost ENVICONS, kde působí dodnes. Společnost se zabývá vodou a krajinou, konkrétně odbornými analýzami, koncepcemi a projektovou činností. V rámci společnosti inicioval a přímo se podílel na více než čtyřech stovkách konkrétních projektů zaměřených na zlepšení životního prostředí. Tři z nich se v roce 2021 dostaly do nejužšího finále prestižní soutěže Adapterra Awards. Ta hledá mimořádné inovativní projekty, které pomáhají přizpůsobit naše města a krajinu klimatické změně.

Je členem České společnosti krajinných inženýrů a České bioklimatologické společnosti.

Zasedá ve Výboru pro životní prostředí a zemědělství Zastupitelstva Královéhradeckého kraje a v Komisi Rady Libereckého kraje pro adaptaci na změnu klimatu. Je členem Expertní skupiny pro životní prostředí Plzeňského kraje. Pro Pardubický kraj tvoří jeho společnost strategii adaptačních opatření na změnu klimatu.

Při 30. výročí sametové revoluce se rozhodl své zásady, zkušenosti a kompetence začít společnosti vracet také prostřednictvím politické strany, kterou od jejího vzniku volil v každých volbách. V roce 2019 tak vstoupil do TOP 09. Před tím nebyl členem žádné politické strany nebo hnutí. V červnu 2021 byl zvolen místopředsedou MO TOP 09 Hradec Králové.

V listopadu 2021 byl na 7. celostátním sněmu zvolen do celostátního předsednictva TOP 09.

Ve volném čase se zajímá o přírodní vědy, kulturu, vzdělávání, nadšeně jezdí na horském kole. Jeho hlavním cílem je předat nejen svým dětem přírodu a krajinu v lepším stavu, než v jakém je nyní.