Změníme zajišťovací příkazy, které likvidují podnikatele

21. 6. 2018

Poslanci TOP 09 navrhnou změny daňového řádu, které znemožní finanční správě svévolně likvidovat léta budované podnikání osob a firem. Podle údajů Finanční správy použil úřad v letech 2015-2016 zajišťovací příkazy proti více než třem tisícovkám firem. Nově by tak mohl postupovat pouze se souhlasem soudu.

„Nechceme, aby úředníci mohli dál takto tvrdě a likvidačně postupovat vůči firmám, když mnohdy nedokáží ani vysvětlit, zda je k tomu skutečný důvod. Zničené firmy i životy lidí, a také vyhrané soudy ukazují, že stát postupuje často nespravedlivě tvrdě a že se mnohdy mýlí. Soudní rozhodnutí o povolení zajišťovacího příkazu je podle nás potřebnou pojistkou proti dalším omylům,“ říká předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Je to i případ firmy ze Svitav. Miroslav Trávníček, který ji před lety založil a nedlouho poté, co začal obchodovat s řepkovým olejem, byl označen za organizátora karuselových podvodů. Byl obviněn z vykazování fiktivních obchodů a díky tomuto obvinění strávil osm měsíců ve vazbě. Jednatelkou firmy se musela stát dcera Michaela Valentová. Firma měla díky finanční správě více než rok a půl zablokované účty a byla tak kompletně paralyzována. Proto se i přes veškerou snahu ocitla společnost v insolvenci.

„Po téměř dvou letech můžeme konstatovat, že se finanční správě podařilo společnost mého otce zlikvidovat. Přestože již před více než rokem finanční správa konstatovala, že se podvod stal mimo sféru společnosti mého otce – tedy, že použila zajišťovací příkazy ve společnosti, která žádný podvod nespáchala – můj otec je stále podezřelý z trestného činu. Tendenčnost a účelovost jsou společným jmenovatelem naší kauzy, kdy je evidentní, že finanční správa nepostihuje společnosti, které podvod páchaly, ale ty, které jsou solventní a dají se u nich rychle vyinkasovat finanční prostředky. Svévole státních úředníků nás stála roky života, škoda se nedá vyčíslit, ale jsme přesvědčení, že soud nám dá zapravdu,“ uvádí Michaela Valentová.

Podle čísel Finanční správy její úředníci vydali jen v roce 2015 celkem 1 605 zajišťovacích příkazů na majetek firem v hodnotě 3,633 miliardy korun. O rok později to bylo 1 561 zajišťovacích příkazů za 3,329 miliardy korun. Přitom v roce 2009 stát použil tento instrument pouze v 81 a v roce 2013 v 457 případech.

„Finanční správa nedokáže vyvrátit podezření, že je často zneužívána v rámci konkurenčního boje na trhu ve prospěch firem blízkých politické moci. Úředníci, kteří na pokyn „klekají“ na nepohodlné firmy, za svá špatná rozhodnutí ve výsledku nezaplatí. Platit budou daňoví poplatníci. Doslova, protože mnohé firmy u soudu již uspěly a budou chtít od státu odškodnění v řádu desítek až stovek milionů korun,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Praha 21. června 2018

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09