Vyjádření Starostů a nezávislých k nepravdivým informacím Aktualne.cz a iDnes.cz

10. 5. 2010

Aktualne.cz uvedlo dnešního dne ve zprávě „Starosta zmizel z kandidátky TOP 09, stihá ho policie", že v tichosti byl starosta Dolních Břežan Věslav Michalik stažen z kandidátní listiny TOP 09 pro Středočeský kraj, že ho stíhá policie a vyšetřuje pro podezření z padesátimilionového daňového úniku. Zprávu takto převzalo rovněž zpravodajství IDNES.cz.

Hnutí „Starostové a nezávislí" (STAN), které starostu Michalika nominovalo pro předčasné volby na kandidátku TOP 09 pro Středočeský kraj, musí vyvrátit nepravdivé a zavádějící informace, které byly v článku uvedeny.

Za prvé, starostu Michalika nikdo v tichosti z kandidátky nestahoval, nestalo se tak ani nyní, jak by se ze zprávy Aktualne.cz mohlo jevit. Starosta Michalik byl nominován pro předčasné říjnové volby 2009 na kandidátce TOP 09. Když bylo konání předčasných voleb zrušeno, starosta Michalik osobně informoval představitele starostovského hnutí a TOP 09, že pro řádné volby již nebude usilovat o kandidaturu. Informace o jeho rozhodnutí nebyla tajena, neudálo se v tichosti, jak smyšleně uvádí Aktualne.cz, a bylo zveřejněno dne 12. 10. 2009 (viz webové stránky TOP 09) a jako takové bylo i médializováno (Novinky.cz nebo Regionycr.cz).

Důvodem jeho rozhodnutí byl dle jeho vlastního vyjádření fakt, že 1. října 2009 rozhodl Mezinárodní řídící výbor projektu ELI o vybudování evropského střediska laserového výzkumu a jeho umístění v České republice, když Akademie věd ČR již dříve vytipovala jako nejvhodnější místo obec Dolní Břežany, kde je starostou pan Michalik. Konkrétně starosta v říjnu 2009 uvedl: „Rozhodnutí mezinárodního řídícího výboru je mimořádnou výzvou a současně závazkem, a proto všechny své síly budu věnovat pouze tomuto projektu. Požádal jsem tedy přípravný výbor TOP 09 i vedení hnutí Starostové a nezávislí o pochopení a stažení mého jména z kandidátky." Starostu Michalika nahradil starosta města Beroun Jiří Besser.

Pokud se dále v článku naznačuje, že Policie ČR stíhá starostu Michalika, i v tomto ohledu jde o nepravdivou informaci. Starosta Michalik nebyl obviněn a ve věci vypovídal pouze jednou před několika lety, a to pouze jako jakákoli jiná osoba při podání vysvětlení dle trestního řádu, a od té doby nebyl v dané věci nijak Policií ČR ani jinými orgány kontaktován. Není tedy pravdivé ani tvrzení, že pan Michalik je stíhán.

Pro řádné volby byla sestavena a podána k registraci nová kandidátní listina, na které, jak bylo uvedeno již 12. 10. 2009, byl na místo č. 2 nominován starosta Berouna Jiří Besser.

Míru manipulativnosti uvedeného článku v rozjitřené době před volbami nemíní dále hnutí Starostové a nezávislí komentovat.

Petr Gazdík
předseda hnutí Starostové a nezávislí
Ve Zlíně dne 10. května 2010
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme