Volby do EP: Nabízíme mezinárodně uznávané odborníky

20. 2. 2014

TOP 09 zastává názor, že Česká republika je nedělitelnou součástí Evropské unie. My jsme Evropa, měníme ji a ona nás. Pokládáme proto za škodlivý pohled „my a oni“. Události posledních dní nás přesvědčují, jak důležité volby do Evropského parlamentu budou, a to i ve vztahu k ochraně lidských práv v Evropě. TOP 09 jako jediná nabízí dlouhodobě konzistentní a sebevědomou politiku v rámci EU. Jsme součástí Evropské rodiny a spolu se svými partnery se chceme podílet na řešení aktuálních společných výzev.

Zásadní témata, ve kterých chce TOP 09 hájit zájmy českých občanů, jsou:

• Společný bezpečný finanční trh a ochrana vkladů
  • Přehledná a jednoduchá evropská legislativa
  • Ochrana životního prostředí
  • Ochrana lidských práv

„Kandidátka TOP 09 a Starostů proto nabízí pro tato témata zkušené mezinárodně uznávané odborníky v jednotlivých oblastech. Kandidáty, kteří nejsou zatíženi službou komunistickému režimu, ani službou soukromým zájmům jako placení lobbisté. Kandidáty, kteří ve své dosavadní praxi osvědčili dostatek kvalifikace, odbornosti a příslušnosti k hodnotám evropské kultury a civilizace,“ říká první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Špička kandidátky TOP 09 a Starostů je proto sestavena následovně:

1. RNDr. Luděk Niedermayer, bývalý dlouholetý viceguvernér ČNB, mezinárodně uznávaná autorita v oblasti ekonomie a kapitálových trhů
  2. JUDr. Jiří Pospíšil, bývalý ministr spravedlnosti ČR, předseda rady ministrů spravedlnosti EU, děkan právnické fakulty
  3. JUDr. Stanislav Polčák, bývalý předseda Ústavně-právního výboru, poslanec a renomovaný advokát
  4. prof. Dr. Ing. Bořivoj Šarapatka, CSc., mezinárodně uznávaná autorita v oblasti ochrany životního prostředí, člen Mezinárodní federace věd o půdě a člen Mezinárodní asociace pro krajinnou ekologii
  5. Ing. Jaromír Štětina, dokumentarista, neúnavný bojovník za lidská práva, senátor

Na dalších místech kandidátky TOP 09 a Starostů jsou mladí, vzdělaní profesionálové, kteří ve své dosavadní praxi osvědčili své schopnosti. TOP 09 a Starostové nabízí tuto společnou kandidátku jako tým, jehož kvality jsou s to významně posílit prestiž ČR v rámci Evropské unie.

Statistiky – koho má TOP 09 a Starostové na kandidátce:

• 28 kandidátů, jejich průměrný věk je 46 let.
  • Nejmladším kandidátem je Michal Feigler (Brno), 25 let, nejstarším je Jaromír Štětina, 70 let.
  • Ukončené vysokoškolské vzdělání má z 28 celkem 27 kandidátů.
Martina Týblová, tisková mluvčí

20. 2. 2014