Vláda proti podnikatelům: Ruší přístup k technickým normám zdarma

28. 1. 2016

Poslanci TOP 09 dnes hlasovali proti přijetí novely stavebního zákona. Technické normy, podobně jako běžné zákony a podzákonné předpisy, by podle nich měly být dál volně přístupné na internetu. Změna, kterou prosazuje koalice, dál komplikuje a prodražuje podnikání v Česku.

Nemáme nic proti zpoplatněným papírovým tiskům, ani neodsuzujeme rovný přístup státu ke všem resortům. Domníváme se však, že všechny technické normy, které patří k obecným předpisům, kterými stát reguluje určitou sféru, by měl zpřístupnit nejširším možným způsobem,“ uvedl poslanec Leoš Heger (TOP 09).

V době, kdy společnost klade důraz na rozšiřování informační společnosti a snaží se o transparentní rozhodování, je taková změna neopodstatněná. Běžné klasické knihovnické agendy postupně přecházejí na internet a zpřístupňují se nejen knihy a časopisy, ale i různé zprávy, předpisy a studie, vycházejících ze státní sféry, a to na rozdíl od krásné literatury v režimu autorských práv a komerčních časopisů obvykle zdarma a s otevřeným přístupem. Dokonce se vážně zvažuje i volné zpřístupnění vládních materiálů v elektronické knihovně Eklep. „Každý slušný stát podporoval a podporuje knihovny a šíření důležitých informací. Odmítnout volný přístup k technickým normám je zpátečnictví,“ míní poslankyně Anna Putnová (TOP 09).

Podle politiků TOP 09 je podpora moderních dálkově přístupných informačních zdrojů státem jedním ze standardních nástrojů podpory podnikatelů. „Vládní koalice svým rozhodnutím dál komplikuje a prodražuje podnikání, stejně jako tomu je v případě zavádění kontrolních hlášení a elektronické evidence tržeb,“ dodal předseda poslaneckého klubu František Laudát (TOP 09).

Koaliční poslanci dnes dopoledne ale novelu zákona o technických podmínkách výrobků a novelu stavebního zákona, která ruší povinnost státu poskytovat ve sféře stavebnictví technické normy zdarma, podpořili.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 28. ledna 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme