Veřejnému vydání knihy Naši pastýři pomůže sbírka

27. 9. 2017

Jména duchovních, kteří byli za druhé světové války pronásledováni, vězněni a zabíjeni, budou letos při příležitosti Svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi číst opět poslanec Miroslav Kalousek a Dominik kardinál Duka. Ve stejný den navíc odstartuje sbírka, která má pomoci prvnímu veřejnému vydání knihy s těmito jmény. Knihu Naši pastýři 1938-1945 vydal letos v létě vlastním nákladem Miroslav Kalousek a darem ji poslal každému knězi v České republice.

K důstojnějšímu a veřejnému vydání knihy obohacené o kvalitní historický výzkum, obrazové materiály a pevnou vazbu může nyní přispět i široká veřejnost. Právě při příležitosti letošních svatováclavských slavností bude vyhlášena crowdfundingová sbírka na mezinárodním serveru Indiegogo.com. Tento server byl zvolen proto, že se české crowdfundingové společnosti nebyly ochotny do sbírky zapojit. Na knihu nyní může přispět kdokoliv a z jakékoliv země. Cílem je vybrat 60 tisíc dolarů, což jsou předběžně vypočítané náklady na první veřejné vydání exkluzivního výtisku.

Lidé mohou přispět libovolnou částkou, a také si vybrat některý z bonusů. Získat je možné nový výtisk knihy podepsaný autory včetně speciální záložky, zažít exkluzivní prohlídku Poslanecké sněmovny nebo získat pozvání na oběd od Miroslava Kalouska. Přispívat je také možné přímo na speciálně zřízený účet: 115-5343830287/0100.

Celý projekt Naši pastýři před třemi lety odstartovaly ostudné výroky levicových poslanců, kteří tvrdili, že klérus za druhé světové války kolaboroval s nacisty. Lež byla natolik pobuřující, že poslanec Miroslav Kalousek se skupinou dobrovolníků inicioval shromažďování jmen katolických duchovních, které nacistický režim pronásledoval, věznil a zabíjel. V červenci letošního roku, k výročí úmrtí Brigádního generála otce Metoděje Kubáně (5. 3. 1942, Dachau) a otce Josefa Štemberky (10. 6. 1942 Lidice), vydal ve vlastním nákladu Miroslav Kalousek knihu s názvem „Naši pastýři 1938–1945“. Každý výtisk se jmény 471 perzekuovaných duchovních získal darem každý katolický kněz, aby pro sebe i své věřící držel v ruce historický důkaz.

Přesný odkaz na Indiegogo sbírku: https://www.indiegogo.com/projects/our-shepherd-men-book-kniha-nasi-pastyri/x/17374176#/

Ondřej Jakob, poradce poslance Miroslava Kalouska

Praha 27. září 2017