Utrácet a nebýt při tom vidět. Vláda zhasne nad veřejnými zakázkami

9. 3. 2016

Vláda nastavuje pro veřejné zakázky takový systém, který jí umožní utrácet miliardy z peněz daňových poplatníků bez veřejné kontroly. Vyšší limity pro povinnost vypsat soutěže o zakázky zároveň znamenají násobně vyšší riziko, že stát bude hospodařit netransparentně a neefektivně.

Vláda už podruhé rozmělňuje pravidla pro veřejné zakázky. Rozdělovat zakázky pod veřejnou kontrolou chce až v případě těch největších objemů.

„Zákon v této podobě vrací systém hluboko do devadesátých let a zcela záměrně rozšiřuje korupční prostředí. Je proto vyloučené, aby ho náš poslanecký klub podpořil,“ říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Zvýšením limitů pro povinné soutěže u stavebních prací (z 1 na 6 milionů korun), služeb (z 1 na 2 milionu korun) a zvýšení možných víceprací z 20 na 50 procent ceny. Občané tak zcela ztratí kontrolu nad polovinou státních útrat.

„Vláda za dobu svého působení ochotně rozdělila napřímo a bez soutěže v jednacím řízení bez uveřejnění už 55 miliard korun. A nový zákon jí v takto neprůhledných praktikách ještě víc pomůže,“ uvedl poslanec Martin Plíšek (TOP 09).

Po zavedení nového zákona utratí stát bez veřejné kontroly více než 300 miliard korun. Jediným důvodem pro změny je údajně pracnost veřejných řízení. „Vláda chce mít u daňových poplatníků přehled o každé vydělané koruně nebo pohybu na účtu a zároveň utrácí jí svěřené peníze stále víc netransparentně. Je to pokrytecké, arogantní a nepřijatelné,“ míní poslanec Jan Farský (klub TOP 09 a Starostové).

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 9. března 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme